Любов и други бедствия

Ти не го ли заобича вече?

Обичам този град! Конкурсът

Ти не го ли заобича вече?

Нашият конкурс "Обичам този град!" приключи, но ние ще продължим да публикуваме голяма част от получените текстове. Автор на днешния текст е Виктория Добринова от Велико Търново. Тази година Виктория се дипломира като бакалавър "Връзки с обществеността" във Великотърновския университет, но вече от две години работи по специалността си. Включва се към местни инициативи, чиято цел е да превърнат родния й град в място за успешна реализация на все повече млади хора.

За 23 секунди човек може да се влюби. 23 минути могат да бъдат решаващи за една любов. 23 часа е безкрайността, която тегне над разделените сърца. За 23 дни можеш да решиш дали Той е мъжът на мечтите ти...

23 години са достатъчни да загубя сърцето си и да го открия по-влюбено от всякога. То е някъде между малките сгушени къщурки над Янтра, величествените хълмове, гледащи към небосвода, красивата природа и усмивките. Усмивките, които топлят въздуха и след време „отлитат“ към безкрая, за да търсят щастието си. А той остава – спокоен, силен... вечен! Сменя „облеклото си“, за да бъде модерен, но пази духа си – вековен и сакрален.

Излизам навън и тръгвам в първата посока пред мен. Ходя бавно, стъпвам леко и дишам дълбоко. Очите ми все гледат наоколо, сякаш да попият всяка частица от всичко тук. Всеки ден. Толкова дълго време, а все едно го виждам за пръв път.

„Спри за момент!“, нещо ми подсказва.

Затварям очи.

„Усещаш ли?“, продължава, „Как сърцето ти забива от вълнение – дори без да виждаш красотата, можеш да усетиш спокойствието, да чуеш разказите на скалите и реката, да вдишаш енергията на минало, настояще и бъдеще“.

Усещам се жива! От историята, духа, възможностите и свободата на това място. За съвсем кратко време можеш да преминеш от съвременните сгради, оживените кръстовища и забързания ден към спокойните павирани улички. Къщурките, надвесили се над тротоара, сякаш нямат търпение да те посрещнат. И така си едновременно в миналото и в настоящето. [[more]]Защо го обичам ли? Защото 23 години са достатъчни, за да ме убеди, че „това е моят град“ (из „Търновград“, Матей Шопкин). Тук настоящето не спира развитието си, а бъдещето очаква нас, младите и смелите, да вярват в него и мечтите си и да се борят за него, както историята помни най-добре. И след толкова време в плен на красотите му, свободата и уюта, които се крият зад всеки ъгъл, аз съм по-влюбена от всякога! Точно до стръмните баири, прекрасните гледки и онези топли усмивки, две очи гледат към мен, само към мен. С очакване, с нетърпение, с любов и подкрепа. А какво повече ти трябва, за да обичаш – две усмихнати очи, топла прегръдка, а Луната и звездите ярко отразени в Янтра.

Ти не го ли заобича вече? Дори без да спомена името му... Велико Търново.

Автор: Виктория Добринова