Изкуство

„Три високи жени“ и една велика актриса

Отлично представление, което ще ни припомни привилегията и мистерията на женската съдба.

„Три високи жени“ и една велика актриса

Една голяма актриса на 78-години накара публиката в Народния театър да затаи дъх и после да ръкопляска дълго и възторжено. Мария Стефанова излиза на сцената след 25-годишна пауза, но изборът й на роля е безупречен, а завръщането й – достойно за кралица.

„Три високи жени“ е пиеса на Едуард Олби, с която той печели третата си награда Пулицър. На световните сцени ролята на възрастната жена в пиесата е изпълнявана от Гленда Джаксън и Маги Смит, ние имаме шанса да гледаме актриса на поне толкова високо ниво.

Героините в пиесата са три жени – всяка въплъщаваща три различни възрасти от един живот. Младата жена, зрялата и старата – с техните илюзии, надежди и вълнения. На пръв поглед една и съща жена, всъщност те са много различни, животът е бил едновременно щедър и жесток към тях. Обединява ги високият ръст – нетипичен за жените, особено по-назад в историята и веднага напомнящ за това, че тази жена е различна, че стърчи над тълпата.

Мария Стефанова е в ролята на деветдесет годишната дама, събрала в себе си опита и разочарованията на почти един век, изживян страстно и без да се подчинява на никого. В другите две роли са Виктория Колева като жената на средна възраст и като младото момиче се редуват Радина Боршош и Василена Винченцо. Сценографията и костюмите са на Нина Пашова и тя както винаги се е справила безупречно.

Едуард Олби е доказан майстор на женските персонажи и на драмите, които човек дълго носи в ума и сърцето. Единственото условие е да се намерят добри актриси – тук това е безспорно. Отлично представление, което ще ни припомни привилегията и мистерията на женската съдба.