Нещо очаквано

Уикендът на фестивалите

Еньовден и хубава музика ще ни отведат по полета и площади тази събота и неделя.

Уикендът на фестивалите

Снимка: fresh-organic-food.com

По всичко личи, че този уикенд ще премине на открито. Фестивали ни очакват в няколко града, а в неделя е Еньовден, което е още един хубав повод да прекараме време сред природата или да се докоснем до българските народни традиции. 

Благоевград

Фестивал "Франкофоли", 22 и 23 юни

Les Francofolies е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика. Тази година неговото четвърто издание в България ще се проведе в парк "Македония" в Благоевград на 22 и 23 юни. Освен музика на френски език ще има и такава на английски, съдейки по имената в афиша, а именно: сензационната Ройшин Мърфи, която обичаме и като вокал на Moloko, Ayo, Les Animaux Sauvages от България, Vincent Vinel и Maître GIMS. 

Карлово

Фестивал на лавандулата, 23 и 24 юни

Фестивал на лавандулата с международен форум на производителите на етерично-маслени култури ще ни отведе в Карлово на 23 и 24 юни. В двата дни производители на ароматни продукти ще представят продукцията си, а фолклорни дейци ще ни запознаят с обичаите, свързани с Еньовден. Празникът ще започне с шоу и арт ателиета, където деца, читалищни дейци, участници в летните школи към библиотеката ще правят сувенири, ще рисуват, ще пеят и рецитират творби, посветени на розата. След това ще се състои форумът на производителите. Привечер ще има рок концерт. На следващия ден лавандулова фея ще посрещне гости в Патевата къща, наричана още Къщата на билките. Следват ритуалите "Еньова буля" и "Пеперуда", с които земеделските стопани измолват дъжд, а след това ще се извие Еньово хоро. Всички посетители ще минат под Еньов венец за здраве. 

Петрич

Petrich Forest Fest, 23 юни

За първи път на територията на Община Петрич се организира международен фестивал за музика и изкуства от подобен мащаб. Той ще се проведе на живописна поляна, разположена по склона на планина Беласица, непосредствено пред едноименната хижа. В него ще вземат участие техно и хаус изпълнители както от България, така и от целия свят, като най-отличаващо се е името на украинската техно дива Marika Rossa. Ако решите да отскочите до там, пригответе се за много горски приключения, забавления, и не на последно място, 14 часа електронна музика под звездите. Входът е напълно безплатен! 

Долна Малина

MustArt Open Music Fest, 23 юни

Фестивал с вход свободен сред американски филмови декори в Кино Студио БУФО - това не го очаквахте, нали? Веднъж годишно студиото отваря своите врати за широката публика и киното и музиката се срещат. Посетителите могат свободно да се разходят, да разгледат филмовите декори и да се насладят на музиката, изпълнявана на живо от български рок и поп изпълнители. Сред тях се открояват Casual Thresome, Radula, Clavexpirience, Tornado, БТР, Поли Генова, Веси Бонева, Симона Загорова. Събитието е и форум за представяне на нови таланти. 

Велико Търново

Еньовден на Самоводската чаршия, 24 юни

За петнадесети път на Самоводската чаршия във Велико Търново ще бъде отбелязан Еньовден - денят на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди. Според народните традиции денят ще започне с бране на билки. Лечебни и благоуханни треви тази година ще се берат в местността Гарга баир, а организираните групи ще тръгнат в 6:00 ч. от площад "Цар Асен I". Празникът на чаршията ще е от 10:00 ч., а кулминацията ще е ритуалното минаване за здраве през венец, в който са вплетени 77 билки. На място венецът ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви. След това на Улицата на занаятите ще започне Еньовденска хоротека, а на Самоводската чаршия ще се предлагат различни билкови и лечебни храни.