Любов и други бедствия

Ужасен ден

Беше ужасен ден. Вали сняг. Пак. От две седмици насам.

Ужасен ден

Беше ужасен ден. Вали сняг. Пак. От две седмици насам. Разбира се, вие знаете. Аудиторията във Фейсбук със сигурност ви е уведомила. Първоначално с възторжени възгласи и снимки на побелелия панелен пейзаж и дечица, правещи ангелчета в снега. После настроението постепенно се трансформира в досада и отегчение от студа и непочистените улици.

Мисълта ми беше, че денят беше ужасен. Започна с това, че не можах да изкарам колата. Всичките ми опити да прекопая паркинга не дадоха резултат. Нали си го представяте нагледно: аз, качена на току-що излъскани градски ботушки с 10 см ток, шикозно палтенце и ефирно развяващо се шалче, небрежно нарамила лопата за риене на сняг и кирка за разбиване на лед. След около час, вече с премръзнали пръсти и сълзи на очите, се примирих с безнадеждността на положението. Ясно е, че с колата трябваше да ходя на служебни срещи, но си викам: "Айде бе, нищо ти няма, ще отидеш с метрото". Така де, позитивното мислене е много важно. [[quote:0]] С метрото, с метрото, ама за да отида с него, първо трябва да стигна до офиса, откъдето да си взема разни такъми. Качих се до нас, приведох се в приличен логаритмичен вид, удобен за трамбоване в снега и студа. Така де, рокличката ми е чудесна, но абсолютно животозастрашаващ стайлинг, ако навън е -20 с половин метър сняг и елементи на заледяване. Удобно навлечена с панталон, дебело зимно яке, високопроходими обувки, шал, шапка и скиорски ръкавици, чинно се курдисах на спирката на автобуса. Ето, всичко ще се нареди! Позитивното мислене е много важно.

И така час, прекаран в положителни разсъждения и тиха медитация. Към края позитивизмът започна да прави плавен преход към неизказани реплики относно всички от градския транспорт, Общината, снегопочистването и прилежащата им рода, най-вече от майчин тип. Вече под натиска на истерията и напредващото време се обадих да поръчам такси. На двайсетата минута успях да се свържа с диспечерката. След още двайсет тя ми върна обаждане, че таксито ще е пред нас след около час. Тъкмо навреме за края на работния ден, се обади сарказмът ми, докато затварях телефона. Всъщност жената с нищо не ми беше виновна, но съм убедена, че точно в този момент и тя ръсеше някакви позитивни мисли по мой адрес. [[more]] Прибрах се у нас и си прозвъних клиентите да отложа срещите. Доста се позабавляваха, като им обяснявах причината. Определено разчупи атмосферата. С двама от тях дори успяхме да свършим работа по телефона. Отворих си лаптопа и понеже нямах срещи, а и никой от офисното обкръжение на връхлиташе за "чакай само да ти кажа нещо", последвано от час пребиваване в кабинета ми, успях да си изрина всичките изостанали неща за отрицателно време.

После си направих чай и седнах, увита в чувал, да си го изпия в хамака на терасата, докато гледам как вали сняг. Слушах тишината и звука от падащите снежинки и разсъждавах колко е гаден денят. Реших да поснимам за разнообразие. Обичам да снимам, но напоследък нямам време.

Точно ми стана студено и ми звънна една позната. Оплаках й се. Тя успяла да си изкара колата сутринта, но като цяло и нейният ден бил гаден. Мина към нас и ходихме да хапнем в близкото заведение. Пихме по чаша вино и си говорихме за кофти дните и несправедливостите в живота. По някое време се оказа, че си говорим просто за живота. Не я бях виждала от много време, а с нея винаги ми е много приятно. Ако бях успяла да тръгна сутринта, пак щяхме да се разминем в ежедневната суматоха.

Следобед малката се прибра от училище. Говорихме си. Установих, че прекарваме ужасно малко време заедно, а ни е толкова забавно. Вечерно време когато се прибера от работа, съм толкова блокирала, че вече съм си изчерпала всички думи за деня. Тя ми помогна да направим вечерята. Трябва по-често да готвим заедно.

Както и да е, отплеснах се. Мисълта ми е, че беше много гаден ден. Или поне така си мислех сутринта. Човек никога не знае. И му теглете една майна на позитивното мислене. Щастието е в малките неща.

Автор: Румяна Босева

Руми се определя като човек, на когото светът му е интересен. Обича да се вглежда в малките неща и моменти, защото това прави живота й пъстър и щастлив. Завършила е финанси и именно в тази сфера се е реализирала. Повечето хора обаче смятат, че се занимава с дизайн. По тази причина отскоро учи дизайн, което искрено я радва и забавлява. Майка е на две дъщери. Обича да снима и да използва ръцете си, за да създава неща. Обича смислените хора и смислените неща. Празноглавието я дразни до болка. Харесва да експериментира. С вкусове, изживявания, творчество... с всичко. Повече от Руми можете да откриете в блога й Something.