Лица

Ванина Ханджийска, влюбена в модата, естетиката и стила

Ванина е финансов пиар експерт, но любовта й към модата, изкуството и стила я подтиква преди малко повече от три години да създаде Style inspiratrice – първият и за момента единствен моден блог в България с версия на три езика: български, английски и френски.

[[more]]Ванина е финансов пиар експерт, но любовта й към модата, изкуството и стила я подтиква преди малко повече от три години да създаде Style inspiratrice – първият и за момента единствен моден блог в България с версия на три езика: български, английски и френски.

Коя е Ванина Ханджийска?
Влюбена в модата, в естетиката, в изкуството и проявленията на стила в живота, който ни заобикаля. Към всички тези интереси прибавям и страстта към пътуванията – мисля, че думата, която най-добре определя ситуацията и себеусещането ми е “вандерлуст”. Иначе се занимавам с пиар и комуникации във финансовия сектор.

Каква е идеята на блога Style inspiratrice?
Style inspiratrice се роди като идея съвсем спонтанно и по естествен път “подреди” всички тези интереси към модата, стила, всички познания и желанието да канализирам нещата и да ги въплътя в нещо реално. Блогът е на малко повече от три години и в него споделям гледната си точка за модата и начина на живот. Много се радвам всеки път, когато открия или се запозная с някой дизайнер, с неговото творчество. Радвам се да го споделя в пространството – затова и проектите за търсене и подкрепа на млади таланти са ми много любими. Друго любопитно около Style inspiratrice e, че е първият и за момента единствен моден блог в България с френска версия.[[quote:0]]Какво е да си моден блогър в България?
Дава известно усещане, че доста неща все още предстоят, като същевременно трябва човек да бъде креативен и да търси разнообразни начини за представяне на темите, които го вълнуват. Да си моден блогър е и предизвикателство поради особеностите на пазара.

За теб модата е...
Любов, вдъхновение и възхищение пред труда, мисълта и въображението на творците.

Кои са любимите ти модни блогъри, които следиш?
Гаранс Доре, Матилд Туло (има страхотен блог за обувки, в който разказва по супероригинален и забавен начин всяка една история), Мис Пандора (Луиз Ебел) – доста повлияна съм от френските блогъри.

Можем ли спокойно да твърдим, че има модна индустрия в България?
Не знам дали индустрия е точната дума, но мисля, че имаме какво да покажем и да доразвием, и с интерес ще следя развитието на този сектор у нас.

Кои са любимите ти български марки или дизайнери?
Благодаря за този въпрос. Страхотно е, че на него мога да отговоря с доста дълъг списък, защото мисля, че има много талантливи хора у нас, които създават мода на високо ниво. Харесвам Нели Митева, Георги Флоров, Славина Петрова, Силвия Русчева, Николай Божилов, Христина Ангелова, Александър Гергинов, Мила Докова, Амал Джома... списъкът е дълъг. С голям интерес ще следя бъдещите изяви на млади автори като Яна Караманова, Ива Григорова и Яна Панова, които участваха в конкурса за тениски “Le T de style”, който организирахме съвместно с “Иван Асен 22” в началото на лятото. От марките харесвам Battibaleno и Seta.

Откъде пазаруваш?
От магазините на гореизброените марки, по време на модните събития на “Иван Асен 22” (с нетърпение очаквам началото на декември, когато предстои да видим новата колекция на редица дизайнери), на различни модни събития през годината и по време на пътуванията си. Не робувам на една марка или стил, защото няма нищо по-интересно от това човек да си отправя сам разни предизвикателства.

Трудно ли е да бъдеш различна?
Не, защото това е съзнателен избор.

Какво мислиш за стила на момичетата в България?
Мисля, че има момичета със страхотен стил и усет към модата, които всеки път ме изпълват с радост. За съжаление, в един по-обобщен план се залага твърде много на преекспонираното, показно излъчване, което ми е непонятно и твърде претрупано.

Ако трябва да дадеш един съвет на всички, които искат да изградят свой собствен стил, какво би им казала?
Да се вслушат в себе си, в това, което наистина им харесва и ги кара да се чувстват себе си. Бих ги посъветвала да се отнасят към модата по един по-устойчив начин, да се интересуват от материите, от произхода на това, което купуват, да инвестират в по-малко, но по-качествени неща... И да си позволяват по някоя екстравагантност!