Любов и други бедствия

Варна, моето любимо място

Обичам този град! Конкурсът

Варна, моето любимо място

Нашият конкурс "Обичам този град!" приключи, но ние ще продължим да публикуваме голяма част от получените текстове. Таня Рангелова е от София, на 41 години, работи в държавната администрация. Обича да пътува и го прави винаги, когато има възможност, без значение с кого и с какво. Таня си има една детска любов, към която често се завръща. За нея ще прочетете в следващите редове.

Едно от най-любимите ми места в България е Варна. Родена съм и съм израснала в София, но във Варна се влюбих преди много години, като малко дете, което мама и татко заведоха на море за първи път. Никога няма да забравя необятната синева на морската шир, която се откри пред ококорените ми детски очи… Това бе любов от пръв поглед!

И днес, винаги, когато имам възможност, отскачам до Варна - моето любимо място, за да си „презаредя батериите“, поизтощени от забързаното ежедневие. Имам толкова много любими места във Варна освен морския плаж, разбира се…

Едно от тях е Морската градина - истинско произведение на изкуството, която започва малко след пристанището, виейки се около крайбрежната алея и леко изкачвайки се нагоре, за да се открие в крайната й точка страхотна панорамна гледка към морето отвисоко. Варненската морска градина е една от най-старите в България и е проектирана от чеха Антон Новак, който е участвал и в създаването на виенските паркове Шонбрун и Белведере. Тук виреят множество растителни видове. Построени са и музеи като Военноморския, Аквариума, Зоопарка, Делфинариума, Планетариума… В прослава на българските възрожденски писатели и революционери е направена Алеята на Възраждането, в която са изградени паметници на велики българи като Христо Ботев, Васил Левски, Гоце Делчев и други. В централната част на Морската градина величествено се издига Пантеонът, който е построен в чест на загиналите в периода 1923 г.-1944 г. борци против фашизма от град Варна.

В Морската градина неусетно минава един цял ден, докато я обиколя и разгледам повечето й забележителности…

Сред обичаните от мен варненски забележителности е и символът на Варна - катедралният храм „Свето Успение Богородично“. Градежът на храма е започнат по времето на княз Александър I, като част от средствата са дарени от варненци. Днес храмът пленява с прекрасната си величествена архитектура, позлатените кубета и иконостаса. Тук винаги си паля свещичка за здраве. Правя го и с благодарност, че съдбата отново ми е позволила да дойда в любимия си град, както и с молба скоро пак вятърът да ме довее тук.

Автор: Таня Рангелова