Нещо очаквано

Важно е какви хора сме, а не каква е нашата сексуалност

Йога учителят Деян Пракаш в разговор с Момичетата от града

Важно е какви хора сме, а не каква е нашата сексуалност

От 2-ри до 4-ти февруари любителите на хиндуистките духовни и религиозни практики могат да посетят семинара, посветен на знака на Водолея, в You Yoga Studio на ул. “Гурко” 66 в София. Специален гост ще бъде Винсент Битиг (или още Деян Пракаш), който е учител по хатха йога, K-йога и кундалини йога от над 25 години. Той живее в Швейцария, където работи и като терапевт, практикува акупресура, чакра медицина, хармонично пеене, свещена геометрия, таро и индийска нумерология. В подготовка за това уникално събитие, му зададохме няколко въпроса, с любезното съдействие на домакините от You Yoga Studio.

Този уикенд ще водите уъркшоп в София, обявен като „Пътуване из знака на Водолей“. Какво да очакваме?

Ще бъде предимно умствена работа. С повече независимост за всеки участник за сметка на груповите занимания – това е същността на Водолея на практика. Ща работим върху съзнанието и ролята на корема, тоест на интуицията и вътрешното усещане за нещата – това е което може да се очаква от този семинар. Някои от хората, които ще дойдат, ще имат много хубави нощи в идните дни (смее се).

Какво ще ни кажете за знака на Водолей и как той е различен от предходния знак на Козирог?

Първо, те не са толкова различни. Те са много близки всъщност. Те са партньори. Е, някой би казал, че Козирогът носи повече женска енергия, а Водолеят – повече мъжка. Водолеят е повече движение, повече използване на крайниците, особено горната част на тялото, китките, пръстите. Разликата, що се отнася до нашата практика, е повече в начина на медитация, в начина, по който правим мантрите, в начина, по който използваме суфистката философия за движение на тялото.

В момента в България тече дебат относно сексуалността и нейните обществено приемливи граници, особено що се отнася до половото им проявление. Каква е ролята на сексуалността в нашия живот?

Първо, няма нищо специално в сексуалността, тя не е по-мощна от наркотиците, алкохолът и храната. Тя не е по-добра и не е по-лоша от всички тях. Просто ние показваме най-добрата и най-лошата си страна чрез нея. Тя е зависимост, както всяко друго нещо в нашия живот, като храната, като водата, като дишането. Тя може да помогне, но може и да навреди – както винаги, зависи от човека, а не от неговата сексуалност.

Как да гледаме на сексуалните отклонения от обществено приемливата норма? Коя е главната причина за тяхното съществуване?

Големият проблем, свързан със сексуалността, е че тя се случва не в корема, а в главата. Какъвто е човек в мислите си, такава е и неговата сексуалност, колкото по-странни са мислите му, толкова по-различни неща ще се разкрият чрез неговата сексуалност. Тя е типично проявление на ума, а не на тялото, а представете си колко хубаво би било, ако можехме да направим така, че сексуалността да няма мозък, да няма съзнание, в най-добрия смисъл. Всъщност ние демонстрираме вътрешните си отклонения чрез секса. Но ние ги показваме и чрез парите, чрез приятелствата си, чрез вярата си, чрез отношенията си с хората. И пак – въпросът е какви хора сме, а не каква е нашата сексуалност.

В разгара на зимата какъв съвет бихте дали на тези, които търсят начин да победят депресията?

Йога е начинът да се движим, няма друг начин. Всичко може да се постигне чрез практика, чрез разговори и обсъждане. Но трябва да държим тялото и ума в овладяно напрежение, да ги принуждаваме да са щастливи, да се смеят, да се забавляват. Зимата не пречи, ако успееш да бъдеш в тялото си.