От А до Ям

Вкусът на Франция: Тарт „Татен” с домати

Според легендата сестрите Стефани и Каролин Татен наследили семейния хотел-ресторант в градчето Ламот-Бьоврон. Стефани била на рецепцията, а Каролин – в кухнята.

Вкусът на Франция: Тарт „Татен” с домати

Снимки: Мира Донкова

Класическата рецепта на „Тортата на госпожиците Татен”, както е официалното й име, е с карамелизирани ябълки. Това е „сбъркана” по френските представи торта. Тук под „торта” се разбира кора от пясъчно тесто, крем и отгоре плодове (в най-общи линии). Докато при тарт „Татан” се пече наобратно – плодове и отгоре тесто и едва при сервирането се обръща.

Според легендата сестрите Стефани и Каролин Татeн наследили семейния хотел-ресторант в градчето Ламот-Бьоврон. Стефани била на рецепцията, а Каролин – в кухнята. Специалитетът на Каролин бил хрупкавата и карамелизирана ябълкова торта.

Един ден при голям наплив на клиентела (според друга версия – заплесната в сладки приказки с чаровен младеж) Стефани се усетила, че закъсняват с приготвянето на десерта. Влетяла в кухнята, грабнала първата й попаднала тава, сложила обелените ябълки и захарта и я пъхнала във фурната, без да забележи, че тавата не била предварително гарнирана с тесто.

Малко по-късно се усетила и решила да замаже положението, като покрие вече карамелизираните ябълки с тесто. Обърнала опечената торта върху поднос, за да види как изглежда и как да се сервира това „сбъркано чудо”. Сложила малко разбита сметана отстрани за фасон и забързала към масите. Клиентите отначало се почудили на този сбъркан десерт, опитали с недоверие първата лъжичка и изяли цялата торта с нарастващо удоволствие. Така се родила знаменитата „Татeн”.

Днес съществуват безкраен брой варианти на тарт „Татeн”, един от които е този с домати.

Необходимите продукти:

(за тава с диаметър 23 см)
5 средно големи домата
250 г многолистно (бутер) тесто
3 ч.л. захар
2 скилидки чесън, с обелките
2 с.л. балсамико
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол
няколко стръка мащерка


Фурната се загрява на 200 градуса. Доматите се измиват, разрязват се напречно на две и половинките се поставят в тавата с разрязаната част нагоре. Поръсват се със захарта, солта, балсамикото, зехтина и листенцата мащерка. Скилидките чесън леко се притискат, колкото да се разтвори обвивката, и се добавят в тавата.

Доматите се пекат за 35 минути в горната част на печката, но не съвсем под реотана, или докато част от водата се изпари и леко покафенеят отгоре.

Бутер тестото се разточва на кръг с диаметър малко по-голям от този на тавата. Разпределя се върху леко карамелизираните домати и краищата се подпъхват в тавата. Температурата на фурната се намалява на 180 градуса и тартата се пече за още 30 минути (или до златисто).

Изважда се и се оставя да изстине леко, преди да се обърне върху сервизна чиния за поднасяне.