За насилието над жени и кампанията One Billion Rising

За насилието над жени и кампанията One Billion Rising
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Диана Хинова е едно момиче, което подкрепя глобалната кампания One Billion Rising и организира интересно събитие в София с цел да повиши информираността на обществото по въпроса за насилието над жени. Ето какво още ни разказа тя.

Подкрепяш глобалната кампания One Billion Rising. Разкажи ни малко повече за това движение, неговата мисия и основател?

Кампанията има за цел да обедини всички против насилието на полова основа, като често накратко се казва и насилието над жени, макар да има разлика в понятията. В основата и на двете е, че не е редно да се употребява насилие или неправомерно надмощие над хората въз основа на пола им.

Кампанията „Един Милиард се Изправят” - One Billion Rising приема различни форми, включително театрални и танцови прояви като израз на широка обществена подкрепа. Основател на кампанията е Ив Енслър, активист и драматург, автор на емблематичната пиеса Монолози за Вагината.

През 2013-та година в кампанията се включват участници от 207 държави. И въз основа на мнения споделени в течението на кампанията за това какво е най-належащо за слагане край на насилието на полова основа, се задава темата за тазгодишната кампания: за справедливост.

Защо реши да си активен деец в сферата защита на човешките права и какво ти дава това?

За мен това не е решение, а порив, който следвам. Толкова е ненужно въобще да се нараняваме взаимно, а още по-жалко е да се отнасяме зле с хора, които по една или друга причина носят етикета „жертва”. Просто искам повече хора да се замислят за тези неща и да се уважаваме повече взаимно.

А относно това какво ми дава този вид дейност - открива ми възможности да придобия много нови умения и да общувам с нови хора. Освен това методите, чрез които избирам да се включа в кампанията, могат да бъдат и много забавни – танци, мулти-медийни проекти, разговори със случайни хората по улицата.

Запознато ли е обществото ни с темите насилие, справедливост и равноправие между половете?

Всяко общество е запознато с тези теми като практики, защото те са факт навсякъде. В българското общество обаче не са съвсем осъзнати като теми, които могат да се обсъждат свободно, и практики, които има смисъл да се разглеждат като проблеми. На всички е ясно, че има чести и разнородни прояви на такова насилие. Въпреки това хората не правят връзката между това като общо понятие и собствената си среда, действия и нагласи. А справедливостта е сложно понятие, означава различно нещо за всеки и не зная доколко обществото се замисля за това. Честно казано, в обсъждането на тези въпроси извън специализирани форуми дори не се стига до справедливостта като тема.

Как можем да насърчим диалога в българското общество на тема насилието над жени (и на полова основа) под всичките му форми?

За съжаление медийното пространство в България не обръща правилния вид внимание на темата. Представят се случаите и жертвите по възможно най-сензационния начин, така че те привидно имат стойност единствено като „забавление” в смисъла на жанра на ужасите. Едно по-човечно представяне на тези теми и личности в медиите сигурно би подтикнало обществото да се ангажира по-скоро със съществото им, а не само със „сензационната” част.

Харесвам и културно-социалните възможности, които предлага градската среда. Където и да уча или работя, се възползвам от тях, за да създавам общности и по този начин същевременно се забавлявам. За младите хора особено тези методи, които са картинни и обвързани с дигитални технологии, са по-интригуващи.

Като личности можем да се интересуваме от прояви на такова насилие отвъд тяхната скандалност и сензационност и да се включваме в доброволни каузи и кампании за превенция. Това насърчава диалога в нашия семеен и приятелски кръг, а обществото в крайна сметка е съвкупност от такива.

Какво ще правиш на 14 февруари?

На 14 февруари ще си облека червени и розови дрехи и ще участвам във всички събития свързани с кампанията За справедливост :: One Billion Rising Sofia. През деня се планират и други събития като дискусионни и театрални прояви. Вечерта се надявам всички да се присъедините към мен на флашмоб от 19 ч. пред Съдебната палата.

Кой и как може да се включи в инициативата "За справедливост :: One Billion Rising Sofia"?

Всеки може да се включи! На флашмоба на 14 февруари от 19 ч. пред Съдебната палата. Ще танцуваме официалната хореография на кампанията на песента „Разруши оковите’” (Break the Chain), и дори да не знаете стъпките, елате и се включете с присъствие.

Кои са лицата, които подкрепят кампанията?

В нашата фото-кампания в подкрепа на каузата досега се включиха Рут Колева и акустична формация Ginger Groove, Sentimental Swingers, както и частни лица. Иначе работим заедно с петима чудесни доброволци и с Марияна Кацарова, основателка на наградата Анна Политковская и дългогодишен участник в движението V-Day. Хора от експертната сфера също ни подкрепят и на 14 февруари ще се съберат на публичен форум в Театър 199.

Какво пречи на българина да бъде съпричастен на подобни инициативи?

За мен това е загадка!

Какво искаш да промениш в хората?

В хората искам да се промени отношението им към тези, които имат смелостта да се покажат като жертви на насилие. Те имат нужда от подкрепа в най-общия смисъл, а не от недоверие и от съжаление.

Жените трябва…

...да знаят, че могат.

По време на проекта #наДъската директно провокирахме жителите на София да споделят какво мислят, че „жените трябва...” и така бе повдигнат въпросът за равноправие на половете. Най-често хората се задоволяват с това да изкажат своите виждания по темата, без да търсят някакъв диалог. Самото поставяне на темата кара някои хора да отговарят дори нападателно. Така събрахме много интересни продължения на тази фраза, като мога да акцентирам върху три ярко открояващи се теми. Първата е битова, за очаквания към жените да имат определени функции в дома и в семейните отношения – „Жените трябва… да правят мусака”. Втората излага представата, че жените ги мъчи някаква неопределена незадоволеност „Жените трябва... да разберат какво искат/да знаят какво искат”. Третата тема е обичта, това как хората виждат жените като нейни дейци и обекти „Жените трябва ... да бъдат обичани/да обичат истински”.