Общество

Защо на Меган, годеницата на принц Хари, няма да й е лесно

Това, че е американка и че е с три години по-възрастна от Хари, в момента са бели кахъри.

Защо на Меган, годеницата на принц Хари, няма да й е лесно

Съобщението за годежа на принц Хари с актрисата Меган Маркъл предизвика не само радостни вълнения у поданиците на кралицата. Немалко реакции по света са в ужасния тон, който накара преди няколко месеца принц Хари да излезе с официална молба към публиката да спре да тормози приятелката му. Тогава отразяването на тяхната връзка излезе от релси с расистки и сексистки коментари, което принц Хари нарече „вълна от тормоз” и направи безпрецедентно обръщение, в което каза, че се страхува за безопасността на приятелката си.

Причините за повдигнатите вежди в момента са поне няколко и всички са своеобразен тест за това докъде са променени нагласите на британците и света 81 години след като връзката на разведената американка Уолис Симпсън с крал Едуард III доведе до абдикацията на монарха.

Първата причина Меган да не бъде приета като Даяна, Сара или Кейт, е че е дете от смесен брак. Да, звучи ужасно архаично, но е така – расизмът е жив. Майка й е цветнокожа, което означава, че кралското семейство допуска не-бял човек във фамилията.

Другата провокация към стереотипите и статуквото, която Меган неволно отправя, е религиозна – баща й е евреин. Меган също така е разведена, но вече има прецедент (Камила Паркър-Боулс).

Това, че е американка и че е с три години по-възрастна от Хари, в момента са бели кахъри. За първото ще упражнява акцента и правописа (няма да може да пише вече color, ако не иска да се прочуе като неграмотна), а за второто просто нищо не може да се направи. Това, че е актриса, пък вече не прави чак толкова голямо впечатление, защото кралските семейства в Европа имат богат опит с холивудски актриси, знаем.


Любимецът на света и най-желан ерген, принц Хари, е предложил брак на Меган съвсем тихо, докато „се опитвали да изпекат пиле” у дома. Двамата са заедно от 2016 г. и ще живеят в Nottingham Cottage, интересна хижа в рустик стил, част от постройките в рамките на двореца Кенсингтън. Кралската сватба ще бъде през пролетта. Годежният пръстен е по дизайн на принца, а два от диамантите в него са били притежание на принцеса Даяна. [[more]] Вече е ясно, че Меган не е Кейт. Кейт Мидълтън се придържаше към класическа за кралска особа дискретност, каквото поведение се и очаква от бъдещата кралица. Меган Маркъл е холивудска звезда, широко позната от ролята си на Рейчъл Зeйн в Suits. Меган също така има и блог за лайфстайл (от който се оттегли преди месеци), The Tig. Тоест тя е една публична фигура, която не е и никак срамежлива – преди време предприе необичайна стъпка и си колаборира с Vanity Fair, за да говори пред света за връзката си с Хари.

Но с тези „плебейски” трудности пред Маркъл се разкриват и големи възможности. Меган е била дете, когато с писмо до Хилъри Клинтън (тогава първа дама) успява да промени посланието в телевизионна реклама, отдалечавайки го от сексисткия му тон. Това вероятно означава и че е социално активна и ще приеме присърце много каузи редом до очерталия се вече отбор от сърцати активисти - Хари, Уилям и Кейт.

А всичко това е хубаво – вероятно Меган Маркъл няма да се появява в новините само с това каква марка палто носи, а ще използва позицията си да прави смислени неща за хората. И ако е така, ние ще сме плътно нейни фенове.