Изкуство

"Зимата на нашето недоволство" – безупречен театър

Убедително, плътно и запомнящо се.

"Зимата на нашето недоволство" – безупречен театър

Абсолютно безупречна постановка. Адаптирана отлично от Юрий Дачев по великия роман на Стайнбек, поставена на сцената на Малък градски театър "Зад канала" от Бина Харалампиева с опит и умение, които личат във всичко – чудесна визуална среда (сценография и костюми Свила Величкова), музика на Асен Аврамов (със специалното участие на Иван Лечев) и на първо място актьорите, най-вече актьорите.

Асен Блатечки казва в едно интервю, че Стайнбек е любимият му писател. Не зная дали това е причината, но в ролята на Итън той е просто образцов – толкова невероятно добър, истински себе си, че успява да зададе на цялото представление някаква дълбока човечност, искреност и убедителност. Тук трябва да отбележа, че далеч не съм сред почитателките на Блатечки, но в този случай просто е невъзможно да не призная, че това му изпълнение е сред най-доброто на родна сцена в момента, и е необяснимо как той е пропуснат сред номинациите за "Аскеер" 2018 (представлението има три други номинации).

Неминуемо в един момент Итън трябва да реши накъде да продължи живота си. Дали сам в своята правота или като другите – с малко компромиси, с малко тайни, с малко лъжи.

Историята на Итън е обикновена и затова актуална – сега и винаги. Итън е човек умен и честен, а тези две достойнства на едно място са били и ще продължават да бъдат пречка за успешно интегриране в обществото. Семейството на Итън, приятелите му и дори редовните клиенти в магазинчето му го харесват, обичат и уважават, но все пак си имат едно наум – има нещо в този човек, така почтен, така прям, така беден. Неминуемо в един момент Итън трябва да реши накъде да продължи живота си. Дали сам в своята правота или като другите – с малко компромиси, с малко тайни, с малко лъжи.

В ролята на пияницата Дани Тейлър Малин Кръстев прави страхотен дебют на сцената на "Зад канала" – именно той е едната номинация за "Аскеер" за поддържаща роля. Василена Атанасова в ролята на Марджи Хънт също е номинирана за поддържаща роля и това е напълно оправдано – героинята й успява да стане ясна на зрителя само с няколко думи и жеста още в първата сцена. На афиша на постановката – също много добър, е и Светлана Янчева в ролята на Мери, съпругата на Итън, но тази роля изобщо не предлага достатъчно предизвикателства за голяма актриса като нея. Не мога да пропусна и Илка Зафирова, в ролята на лудата възрастна леля на Итън – тази роля е написана специално за нея и тя я изпълнява с размах, достоен за кралица, пък макар и луда кралица. Останалите актьори също имат отлични включвания, така че цялото представление е убедително, плътно и запомнящо се. Билети за този сезон няма, но обезателно го включете в есенната си театрална програма.