Момичешки тайни

10 детайла, с които да превърнем жилището си в дом

Има голяма разлика между “жилище” и “дом”, нали, момичета? Ако усещате жизненото си пространство малко отчуждено, и безлично, изброените по-долу вещи и детайли ще ви помогнат да го превърнете от хладно функционално в привлекателно уютно.

10 детайла, с които да превърнем жилището си в дом

[[more]]Има голяма разлика между “жилище” и “дом”, нали, момичета? Жилището – било то апартамент, къща или нещо по-необичайно – е просто помещение, иззидано с тухли, бетон, стомана и дърво, докато домът е мястото, където живеем, където отглеждаме децата си и създаваме скъпи спомени със семейството и приятелите си. Ако усещате жизненото си пространство малко отчуждено, и безлично, изброените по-долу вещи и детайли ще ви помогнат да го превърнете от хладно функционално в привлекателно уютно.

 

1. Колекция

Дали ще са стари глинени съдове, винтидж керамика или старовремската мастилница, перо и попивателна хартия, която сте открили на тавана на дядо си, разполагането на някаква колекция в дома ви е вашият личен начин да разнообразите обзавеждането си и да разкажете своята собствена история.

 

2. Растения

Представителите на флората, по възможност – живи, са задължителни, когато търсите усещане за домашен уют. Дори малка саксия с билки на перваза или ваза с цветя на нощното шкафче създават гостоприемна атмосфера. Няма нужда от огромен фикус или филодендрон до тавана.

 

3. Изкуство

Картина, фотография, скулптура или друго произведение на изкуството, което ви харесва и ви носи радост, винаги има място в дома ви. Дори да сте единствените, които го ценят, покажете любимата си творба, така че да можете често да я виждате. Стените не са просто фон в тон с цветовата гама на мебелите ви.

 

4. Спомен от детството

Може да не сте наследили порцелановата балеринка от бабиния си бюфет, с която така искахте да си играете в детските години, но това не значи, че не можете да намерите нещо подобно, което буди у вас същите топли и скъпи спомени. Погрижете се да си набавите някой винтидж аксесоар и му намерете подходящо място.

 

5. Уютен текстил

Комфортът е ключов фактор при осигуряване на притегателното усещане за дом, а изобилието от топъл, уютен текстил наоколо – кувертюри, възглавници, одеяла – ви дава именно това.

 

6. Свещи

Независимо дали благоуханни и висящи на екзотична поставка, или строги и бели в класически свещник на масата за хранене, те добавят още един слой уют към обиталището ви. Ласкавите им пламъчета допринасят за приятната атмосфера по един неповторим начин.

 

7. Книги

Независимо дали ще подредите любимите си романи или колекция книги, която тепърва смятате да опознаете, погрижете се в дома ви да има достатъчно книги. Те не само разкриват още една важна страна от личността ви, но внасят цвят, текстура и дълбочина в интериора ви.

 

8. Лични снимки

Ваши снимки в рамка или ликовете на любимите ви хора са простичък и много непосредствен детайл, който моментално напомня чие е това пространство наоколо. Увеличете семейните фотографии и ги сложете на стената или им намерете подходящо място в хубава рамка на бюрото или на някой рафт на бюфета.

 

9. Осветление на пластове

От разнообразните източници на светлина и ъглите, под които тя пада, жилището ви буквално ще грейне и ще се превърне в лъчезарен дом. Ако абажурът на тавана ви се струва прекалено банален, включете допълнителна настолна лампа или аплик на подходящо място.

 

10. Спокойно място

Всеки дом, от голямата, хубава къща на село до градския апартамент, трябва да има определено място – стая или ъгълче, което излъчва спокойствие и ведрина и което дава възможност за кратко бягство от ежедневния стрес. Подредете си уютно ъгълче за четене или отделете някое кътче на спалнята си, където бъркотията е минимална, цветовете са неутрални и мебелите са удобни.