Общество

15 неща, които Бил Гейтс предвиди през 1999 г. и са реалност днес

През 1999 г. в книгата си "Business @ the Speed of Thought" Бил Гейтс прави някои превиждания за бъдещето.

15 неща, които Бил Гейтс предвиди през 1999 г. и са реалност днес

През 1999 г. в книгата си "Business @ the Speed of Thought" Бил Гейтс прави някои предвиждания за бъдещето. Днес, 20 години по-късно, можем да видим колко близо до реалността са:

1. Сайтове, сравняващи цени
”Ще бъдат разработени автоматизирани услуги, сравняващи цени, което ще позволи на хората да виждат цените в много уебсайтове и без усилие да намират по-евтиния продукт”.

2. Мобилни устройства „Хората ще носят малки устройства, които ще им позволят да са постоянно във връзка и да правят бизнес отвсякъде. Ще могат да проверяват новините, полетите, които са резервирали, да получават новини от финансовите пазари и да правят почти всичко чрез тези устройства”.

3. Моментни плащания и финанси онлайн
”Хората ще плащат сметките си, ще се грижат за финансите си и ще комуникират с лекарите си чрез Интернет.”

4. Персонални асистенти и персонализирана информация
”Ще бъдат разработени лични аситенти. Те ще свързват и синхронизират устройствата ви по смарт-начин, независимо дали са в къщи или в офиса и ще могат да разменят данни. Устройството ще проверява имейла или съобщенията и ще представя информацията, от която имаме нужда. Когато отивате в магазина, ще можете да му кажете рецептите, които искате да приготвите и устройството ще генерира необходимия списък продукти за купуване. То ще информира и останалите устройства, позволявайки им автоматично да се синхронизира към това, което правите”.

5. Онлайн домашно мониториране
„Постоянно видео наблюдение ще бъде обикновено нещо, което ще ви информира, когато някой посещава дома ви, докато вас ви няма”.

6. Социални медии
”Лични сайтове на вашите семейства и приятели ще бъдат нещо обикновено, което ще ви позволи да говорите и планирате събития”.

7. Автоматизирани персонални оферти
„Ще има софтуер, който ще знае кога сте резервирали пътуване и ще използва информацията, за да прави предположения за неща, които да правите на мястото, където сте. Той ще предлага дейности, намаления, оферти, по-ниски цени и т.н”

8. Спортни сайтове за дискусии и залагания на живо
„Докато гледате спортни състезания по телевизията, услуги ще ви позволяват да дискутирате какво се случва на живо.”

9. Умно рекламиране
”Устройствата ще имат умно рекламиране. Те ще знаят вашите клиентски навици и ще показват реклами, съобразно вашите предпочитания.

10. Връзка със сайтове по време на телевизионни живи предавания
”Телевизионните предавания ще включват връзки с подходящи сайтове и съдържание, допълващо това, което гледате”.

11. Онлайн платформи за дискусии
”Жителите на градове и държави ще могат да имат интернет-базирани платформи за дискусии, касаещи въпроси, които ги засягат като местни политики, градско планиране, безопасност.”

12. Онлайн сайтове, основани върху общи интереси
„Онлайн общностите ще бъдат повлияни не толкова от местонахождението ви, колкото от интересите ви."

13. Софтуер за проектно управление
”Проектните мениджъри, които търсят екип, ще могат да влизат онлайн, да описват проекта и да получават препоръки за хора, които отговарят на техните предпочитания“.

14. Онлайн подбор
”Хора, които търсят работа ще могат да намерят професионални възможности онлайн, декларирайки своите интереси, нужди и специализирани умения.”

15. Софтуер за бизнес общности
”Компаниите ще могат да аутсорсват работа, независимо дали работят върху строителен проект, филмова продукция или рекламна кампания. Това ще бъде ефективно и за големите компании, които искат да аутсорсват задачи, с които обикновено не се занимават, както и  бизнеси, търсещи нови клиенти и корпорации, които нямат наличен доставчик за необходимата услуга.”