Момичешки тайни

19 храни, полезни за частите на тялото, които наподобяват

Ако се вгледате в повечето плодове и зеленчуци, ще откриете, че наподобяват телесни органи. А знаете ли, че те лекуват точно тези органи?

19 храни, полезни за частите на тялото, които наподобяват

Ако се вгледате в повечето полезни храни, които консумирате, ще откриете, че наподобяват някакви неща. Доста плодове и зеленчуци например са почти копие на определени телесни органи. Природата ни е подсказала как да се лекуваме сами. Вижте кои са 19-те храни с недвусмислена форма и как можем да ги използваме, за да сме още по-здрави.

1. Морков – Око

Един резен морков изглежда точно като човешкото око. Според изследвания консумирането на моркови подобрява притока на кръв към очите. Цветът на морковите идва от бета каротина (тялото го използва за набавянето на витамин А), който помага на ретината и на други части на окото да функционират безпроблемно. Други храни, които също биха спомогнали зрението, са маруля (съдържа лутеин и зеаксантин), жълтъци (източник на лутеин и цинк), цитрусови и горски плодове (много витамин С), бадеми (витамин Е), сьомга, риба тон и скумрия, богати на омега-3 мастни киселини.

2. Домат – Сърце

Доматът прилича на сърце повече от всеки друг плод или зеленчук. Има четири камери и е червен на цвят точно по модела на сърцето. Изследванията потвърждават, че доматите са заредени с ликопен и наистина спомагат здравето на сърцето. Консумацията на ликопен намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Доматите са чудесен източник и на витамин С, който е от решаващо значение за здравето на сърцето. Други храни, полезни за сърцето, са йогурт, стафиди, боб, ябълки, ядки като лешници, орехи, шам фъстък, ябълки и черен шоколад.

3. Грозде – Бели дробове

Гроздето много наподобява алвеолите на белите дробове. Диета с включено грозде доказано намалява риска от рак на белите дробове и емфизема. Гроздовите семена съдържат вещество, наречено проантоцианидин, за което се смята, че успокоява астма, предизвикана от алергия. За добро здраве на белите дробове се препоръчва и консумацията на повече вода, както и на нарове (забавят растежа на тумори), люти чушки (съдържат капсаицин, който подобрява притока на кръв и стимулира лигавицата), както и ябълки (витамини С и А).

4. Боб – Бъбреци

Бобовото зърно е оформено точно като човешки бъбрек и всъщност спомага за поддържането на бъбречната функция. Фасулът осигурява разнообразие от витамини и минерали, които са полезни за здравето. Дори да нямате проблеми с бъбреците си, балансирана диета с консумация на боб може да допринесе за здравето им. Интересен факт за боба е, че има високи количества на фибри, протеин и желязо, което го прави изключително ценна храна. Други храни с благоприятен ефект върху бъбреците са зеле, карфиол, чесън и лук.

5. Авокадо – Матка

Авокадото е изключително полезен зеленчук за здравето и правилното функциониране на матката и шийката на матката. Той е с формата на маточна шийка. Изследвания доказват, че бременна жена, която редовно приема авокадо, може по-лесно да балансира хормоните си, свалянето на излишно тегло и дори да предотврати рак на шийката на матката. Интересен факт е, че, както на едно бебе отнема девет месеца, за да се развие напълно в утробата на майката, така и на авокадото отнема девет месеца, докато се превърне от цвят в узрял плод.

6. Целина – Кости

Целината малко или много прилича на кост. Този зеленчук допринася за укрепването на костната система. Костите се състоят от 23% натрий, който може естествено да се набави чрез целината. Тя също така съдържа и витамин К, витамин А, калий и витамин С.


7. Сладък картоф – Панкреас

Сладкият картоф има поразително сходство с панкреаса, а и е доказано, че спомага за извършване функциите на панкреаса, като стабилизира нивата на кръвната захар. Сладките картофи балансират и гликемичния индекс при диабетици. Имат високо съдържание на витамин B6, който потиска растежа на рак на панкреаса.

8. Гъба – Ухо

Една разрязана гъба пресъздава точно формата на човешко ухо. Гъбите са чудесен източник на витамин D, който е от съществено значение за предотвратяване загуба на слуха.

9. Джинджифил – Стомах

Коренът на джинджифила изглежда подобно на стомаха. Ако имате забавена храносмилателна система, то той е чудесното лекарство, тъй като лекува стомашно неразположение и освобождава от излишни газове. Джинджифилът помага и за жлъчната секреция, а тя, от своя страна, спомага храносмилането. Знаете ли, че при първи признаци на гадене просто трябва да изпиете чаша топла вода с джинджифил?

10. Орех – Мозък

Проучвания сочат, че орехите са една от най-добрите храни за нашия мозък. Човешкият мозък се състои от около 60% структурна мазнина и изисква високо качество на мастни киселини. Мембранните клетки се състоят от основните мазнини, включително омега-3 мастни киселини. Те поддържат мембраните гъвкави и насърчават притока на електрически импулси. Омега-3 мастните киселини подобряват функцията на мозъка. Консумацията на орехи може да благоприятства когнитивните функции с напредване на възрастта и да понижи риска от преждевременна смърт.

11. Смокиня – Тестис

Смокинята е известна в народната медицина със способността си да увеличава броя на сперматозоидите в мъжката полова система, както и с преодоляване на мъжки стерилитет. Смокините са и отличен източник на калций, магнезий, витамин С, витамин А, фосфор и витамин К. В смокинята има и лутеин, цинк, селен, мед и фолиева киселина.

12. Женшен – Човешко тяло

Вглеждайки се в корена на женшена, не е трудно да видим цяло човешко тяло. Всеки клон на женшена има пет листа, точно както дланта на човека, а средното е най-дълго, както е средният пръст при хората. Има няколко вида женшен, които са с различни форми и наподобяват различни части от човешкото тяло. Съществува поговорка, че, когато някоя част от тялото има проблеми, то човек трябва да се храни с подобна част от женшена.


13. Грейпфрут – Гърди

Грейпфрутът, портокалите, както и други цитрусови плодове изглеждат точно като млечните жлези на гърда. Те подпомагат здравето на гърдите и движението на лимфата в и от гърдите. Грейпфрутът съдържа вещества, наречени лимоноиди, за които е доказано, че потискат развитието на рак в клетките на гърдата.

14. Банан – Усмивка

Бананите съдържат протеин, наречен триптофан. Веднъж усвоен, той се превръща в серотонин, който изпраща "щастливи" химични вещества към мозъка. Серотонинът е известен като хормон на щастието.

15. Лук – Клетки

Изследвания показват, че лукът почиства отпадъчните материали от всички клетки на тялото. Дори така неприятното сълзене, предизвикано от него, почиства епителните слоеве на очите. Фитохимикалите в лука подобряват действието на витамин С в тялото, като по този начин увеличават имунитета. Те съдържат допълнително хром, който спомага регулирането на кръвната захар.

16. Червено вино – Кръв

Червеното вино е здравословно за сърцето. Алкохолна напитка, богата на антиоксиданти, които предпазват лигавицата на кръвоносните съдове. Червеното вино съдържа и полифеноли, един от които (ресвератрол) предпазва кръвоносните съдове от по-нататъшно увреждане. Проучвания сочат, че ресвератролът намалява лошия холестерол, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и притежава противовъзпалителни свойства, които могат допълнително да намалят риска от сърдечносъдови заболявания.

17. Стриди  Тестиси

Изследванията показват, че стридите са много полезни за мъжките полови органи. Проведени в Холандия проучвания установяват, че диета със стриди съдържа много цинк и фолиева киселина, които значително могат да подобрят качеството на семенната течност. Освен това стридите и мидите са силен афродизиак.

18. Маслини – Яйчници

Маслините подпомагат здравето и функцията на яйчниците. Италианско проучване установява, че при жените, чиито диети включват много зехтин, рискът от рак на яйчниците е с 30% по-нисък.

19. Броколи – Ракови клетки

Вглеждайки се от близък план, малките зелени глави на броколите изглеждат като сто на брой ракови клетки. Екип от изследователи в САЩ са достигнали до извода, че е необходима една порция броколи на седмица, за да се намали риска от рак на простатата с 45%. Броколите са и богат източник на протеин и витамин С.

Станимир Михов е фитнес инструктор и персонален треньор, завършил в НСА фитнес и фитнес-културизъм. Повече от него може да откриете на сайта: stanimirmihov.com.