Нещо очаквано

Приказният свят на вълшебната флейта в илюстрациите на Пенко Гелев

На 21 март започва разказът в книгата „Приказка за вълшебната флейта“, както и в либретото на едноименната опера от Волфганг Амадеус Моцарт. С началото на пролетта природата се възражда отново за живот и нощта отстъпва пред деня. Тези жизнеутвърждаващи метаморфози са същността в историята за Тамино и Памина...

Приказният свят на вълшебната флейта в илюстрациите на Пенко Гелев

Чудесно начало на пролетта: на 21 март НХГ, фондация „Културни перспективи“ и издателство „Ентусиаст“ ни канят  изложба, в която са включени 150 подготвителни рисунки, ескизи и илюстрации на Пенко Гелев за книгата „Приказка за вълшебната флейта“.

Изборът на датата не е случаен. На 21 март започва разказът в книгата „Приказка за вълшебната флейта“, както и в либретото на едноименната опера от Волфганг Амадеус Моцарт. С началото на пролетта природата се възражда отново за живот и нощта отстъпва пред деня. Тези жизнеутвърждаващи метаморфози са същността в историята за Тамино и Памина. Те са изворът на вдъхновение за автора на илюстрациите към книгата, посветена на Моцартовия шедьовър.

„Не знам дали е възможно да запазиш детето в себе си, но според мен е важно да помниш как си се е чувствал когато си бил дете“, споделя Пенко Гелев.    

Верен на думите си, в рамките на изложбата художникът ще води и творчески работилници, на които децата ще имат възможност да надникнат в творческата му вселена и сами да създадат своя собствена приказка. Срещите на тема „Фантастични светове – рисуване на същества и герои“ ще се проведат на 22 и 29 март, както и на 5, 12 и 19 април от 12,00 ч. в залите на НХГ и са отворени за всички желаещи.[[more]]През 2013 г. на годишните награди на асоциация „Българска книга“ „Златен лъв“, в рамките на Софийския международен панаир на книгата, „Приказка за вълшебната флейта“ е отличена с две грамоти: „За цялостно осъществен оригинален проект“ и „За оригинален проект в областта на изданията за деца, който синтезира възможностите на различни медии“.

Откриването на вълшебната изложба е на 21 март 2014 г. (петък) от 18,00 ч.