Изкуство

3 български филма в надпреварата за европейските Оскари

Европейската филмова академия обяви номинациите във всички категории.

Европейската филмова академия обяви номинациите във всички категории за 30-те европейски филмови награди, които ще се връчат на официална церемония на 9 декември в Берлин. За първи път в историята на наградите 3 български филма ще вземат участие в надпреварата за европейските Оскари.

„Безбог“ на Ралица Петрова е номиниран за европейско откритие на годината. Филмът стартира в Локарно, където спечели голямата награда, след което триумфира на редица световни и национални фестивали. Спечели „Златна роза“ във Варна за най добър филм, както и Голямата награда на София Филм Фест 2017.

„Пощальонът“ на Томислав Христов, участвал с успех на фестивала IDFA в Амстердам, е номиниран в категорията за документални филми заедно с „Austerlitz“ на Сергей Лозница, „Communion“ на полската режисьорка Анна Замецка, „La Chana“ със сценарист и режисьор Лучия Стойевич и „Stranger in Paradise“ на холандеца Гуидо Хендрикс.

За първи път български филм е сред номинациите за най-добра европейска комедия. Почти изцяло сниманата у нас копродукция на Белгия, Холандия и България, „Белгийският крал“, ще се бори за комедийния приз, като има сериозни шансове да спечели. [[more]] Сред номинациите за най-добър европейски филм са „Нелюбов“ на Андрей Звягинцев, „120 удара в минута“ на Робен Кампийо, „Другата страна на надеждата“ на Аки Каурисмаки, „On Body and Soul“ на унгарската режисьорка Илдико Еньеди и „Квадратът“ на Рубен Остлунд.

Номинациите за режисура включват имената на Аки Каурисмаки, Илдико Еньеди, Рубен Остлунд, Андрей Звягинцев за творбите им, номинирани в основната категория за най-добър филм, както и Йоргос Лантимос за „Убийството на свещения елен“.

Сред номинираните актьори и актриси са Колин Фарел („Убийството на свещения елен“), Жулиет Бинош („Bright Sunshine In“), Изабел Юпер („Happy End“) и Флорънс Пю („Лейди Макбет“).