Общество

3 житейски урока, които научихме от „Сексът и градът“

Днес, 6 юни, се навършват точно 20 години от излъчването на първия епизод на сериала за четирите приятелки, живеещи в Ню Йорк.

3 житейски урока, които научихме от „Сексът и градът“

Днес, 6 юни, се навършват точно 20 години от излъчването на първия епизод на сериала за четирите приятелки, живеещи в Ню Йорк. Революционен за времето си, „Сексът и градът“ поставя началото на нова ера в женското светоусещане. Кари, Саманта, Миранда и Шарлот, макар и много различни помежду си, са до една момичета със собствен стил, уверени, дръзки, силни, никоя от тях не се страхува да бъде себе си, каквото и да й струва това.

Освен доста неща по отношение на модата, ето какво друго научихме от „Сексът и градът“.

Сексът и как да говорим за него

Самото заглавие на сериала подсказва, че сексът е една от основните и най-често засягани теми в епизодите. И може би никога преди това за секс не се е говорело така открито на екрана. Вибратори, тройки, оргазми... Няма евфемизми, нито каквито и да било табута, всичко е едно към едно, понякога дори може да звучи вулгарно. И нямам предвид само Саманта.

Но всъщност не е ли това истинският живот? Нека си го кажем: не само мъжете правят секс и говорят за това. Ние също го правим.

Любовта, без която (не) можем

Като червена нишка от началото до края на сериала преминава любовта между Кари и Тузаря, с пиковете и спадовете, с разделите и събиранията, с усмивките и сълзите. Освен на нея обаче в сезоните ставаме свидетели и на още множество връзки и взаимоотношения: от любовта от пръв поглед и търсенето на единствения, през секса (за една нощ, с приятел, с гей партньор и пр.), изневярата, проблемите с обвързаността, до брака и развода.

Спомняте си онези думи на Кари към Руснака, нали: „Търся любов. Истинска любов. Абсурдна, неудобна, всепоглъщаща... любов, при която не можем един без друг...“? Но също така, сигурна съм, си спомняте и онова култово изречение на Саманта: „Обичам те, но себе си обичам повече.“

Да, жените искат любов, но не и с цената на компромис със себе си. Мъжете идват и си отиват, ти се появяваш в нечий живот и после си тръгваш, всичко се променя, само едно остава неизменно – твоята любов към самата теб.

Приятелките ми са всичко

Знам, че се повтарям, но ще го кажа отново: мъжете идват и си отиват. Приятелките обаче винаги остават до теб. Идеята за безусловното вечно женско приятелство е въплътена чудесно в думите на Шарлот: „Може би нашите приятелки са нашите сродни души, а мъжете са просто хора, с които да се забавляваме.“

А тези на Тузаря са още пò в десетката: „Вие, момичета, сте любовта на живота й. Щастливец е мъжът, който може да заеме четвъртото място, това след вас.“