Mish Mash Fest

5 книги, които да прочетете с децата по празниците

Препоръчвам ви пет от последно излезлите на нашия пазар заглавия за малчугани.

5 книги, които да прочетете с децата по празниците

Да избереш пет любими детски книги е като да търсиш игла в купа сено, или по-точно казано – като да търсиш пет игли във всичкото сено на света. Невъзможно! Непосилно ми е да се огранича в едноцифрени числа, когато става дума за любими книги.

Затова ще се опитам поне времево да се огранича и ще ви препоръчам пет от последно излезлите на нашия пазар заглавия за малчугани. Не пропускайте да споделите някое от тях (и по-скоро всичките!) с детето си и намерете кога да почетете заедно. Това магическо време може да се окаже най-хубавият подарък за него и за вас.

 

„Падингтън победоносни“

Това е най-новата книга на български от поредицата на Майкъл Бонд. Ако никога досега не сте чували за Падингтън, сте загубили много – и вие, и вашето дете. Това не е просто мече, а най-уникалното, най-забавното, най-невинно пакостливото, най-заплитащото се във всевъзможни ситуации мече. В новата книга той отново без да иска ще направи сто бели, чистосърдечно ще се обърка и водено от най-добри намерения, ще си навлече куп неприятности. Все пак само Падингтън може, отивайки на официално събитие, да падне в канавката и да се яви целият от глава до лапи в кал.

 

„Каква магия крие се в снега”

Най-новата книга на вече любимата на децата Юлия Спиридонова–Юлка е на пазара. Въображението на писателката отново прелива по страниците и ни среща освен с малкото жабче, което вече познаваме от „Бъди ми приятел!“, но и с южния вятър, със старата вещица, с таласъма, с ламята. Нищо не е излишно обаче, нищо не е в повече и докато жабчето открива каква магия се крие в снега, читателят открива каква магия се крие в книгите. За това много помагат и невероятните илюстрации на Пенко Гелев, който познаваме от работата му по "Вълшебната флейта", "Илийчо и Август" и др.

 

“Котарак шапкарак”

Книжката на Доктор Сюс е заглавие, което от години чакаме на български. Авторът е обявен за "писателя, който е научил всички американски деца да четат". Всъщност лесните фрази и кратки думи не бива да ви заблуждават. Това не е повърхностна и елементарна книга. Напротив, Сюс може и да взима от дължината на изреченията, за да ги направи достъпни за децата, но съвсем не отнема от приказния въображаем свят, в който ни потапя.

 

„Нарисувай ми овца”

Това не е просто книга за четене, не е дори просто книга за оцветяване – тя е произведение на изкуството. Изключително горда съм, че е дело на българския художник Дамян Дамянов. Изданието за оцветяване и игра, със задачи, ребуси и кръстословици, е вдъхновено от емблематичното произведение на Антоан дьо Сент-Екзюпери. То кара любимият ни Малък принц буквално да оживее в ръцете ни.

 

„Изключително гнусни рецепти и други вкусни удоволствия“

Тази книга на Роалд Дал е колкото за четене, толкова и за ядене… Разбира се, не става дума да ядете нея самата, макар че, като говорим за Роалд Дал, всичко е възможно. Това всъщност е кулинарна книга, но не съвсем, защото при този великолепен автор нищо не е стандартно, очаквано или клиширано. Само вижте менюто – топла грахова супа, ароматни спагети с червеи, пухкава бъркана тиня и освежаващ бонбоскоч. Така че, бързо идвайте, масата е сложена!