Изкуство

5 любими роли на Пенелопе Крус

Тази година е юбилейна за едно от любимите ни, неостаряващи момичета в киното – Пенелопе Крус, която тази седмица навърши 40.

5 любими роли на Пенелопе Крус

Тази година е юбилейна за едно от любимите ни, неостаряващи момичета в киното – Пенелопе Крус, която тази седмица навърши 40. „Родена за актриса“ според Педро Амолдовар, тя е печелила всички големи кино награди, но най-важното е, че всеки неин филм е пълен с очарование и страст. Трудно беше да изберем само пет от любимите ни филми с Пенелопе, но пък ни достави огромно удоволствие:

 

„Вики Кристина Барселона“ 2008

Филм на Уди Алън, за ролята си в който Пенелопе печели Оскар (тя е първата испанска актриса, удостоена с тази награда), освен това е наградена с BAFTA, наградата „Независим дух“ и тази на Националния съвет на кинокритиците на САЩ.

Не може да не помните Пенелопе като психически неуравновесената, страстна Мария Елена, бившата съпруга на художника Хуан Антонио (Хавиер Бардем). Сцените между тях са най-запомнящите се във филма и не е чудно, че любовта им се пренася извън екрана. Макар да се познават 15 години по-рано, едва по време на снимките на този филм Пенелопе и Хавиер се откриват наистина.

 

„Завръщане“ 2006

Един от филмите на Амолдовар с участието на Пенелопе - тя е неговата любима актриса, с която той работи повече от 20 години. За ролята си в „Завръщане“ Пенелопе е номинирана за Оскар, Златен глобус и BAFTA, но губи от Хелън Мирън и ролята й в „Кралицата“. Затова пък на фестивала в Кан шестте актриси от филма получават колективно наградата за „Най-добра женска роля“.

Раймунда, нейната героиня, въплъщаваща в себе си испанките каквито си ги представя света – смугла красавица с дрезгав глас, която е способна на всичко – например да скрие трупа на мъжа си в камерата. Освен характерните по южняшки пъстри дрехи, за ролята си Пенелопе носи подплънки на бедрата, за да придобие „по-испански“ вид.

 

„Девет“ 2009

За ролята си в този мюзикъл на режисьора Роб Маршал Пенелопе отново е номинирана за Оскар и Златен глобус. В тази мелодраматична история, вдъхновена от 8 ½ на Фелини, Пенелопе играе една от любовниците на режисьора Гуидо Контини (Даниел Деи Люис) – Карла. Но онова, което всички помним, са песните и танците – невероятната, сексапилна Пенелопе, танцуваща така, че буквално спира дъха. Впрочем, вие разбрахте ли защо Гуидо я изостави? Ние – не.

 

„Манолете“ 2008

В този филм Пенелопе играе ролята на актрисата Антонита Сино, любимата на тореадора Мануел Родригес. И тук Пенелопе е истинска испанка – страстна и непримирима. За Антонита, нейната героиня, казвали: „Тя е една трета Ава Гарднър, една трета Кармен и една трета – голям проблем.“

 

„На Рим с любов“ 2012

Отново филм на Уди Алън, в който Пенелопе играе проститутката Ана. Попаднала случайно в стаята на простодушен женен американец,  тя неочаквано се оказва представена на родителите му като негова съпруга. Пенелопе е очарователна и ужасно забавна – не се случва често актриса от голяма величина да си позволи с подобна самоирония да приеме такава роля и да я изиграе с видимо удоволствие.