Mish Mash Fest

5 места, където ще бъде отбелязана годината на Ван Гог

„125 години вдъхновение“ – под това име през 2015 година Европа ще отбележи годишнината от смъртта на художника. Изложбите се подготвят от 2012 година и вече са обявени онези от тях, които можем да посетим догодина.

5 места, където ще бъде отбелязана годината на Ван Гог

„125 години вдъхновение“ – под това име през 2015 година Европа ще отбележи годишнината от смъртта на художника. Изложбите се подготвят от 2012 година и вече са обявени онези от тях, които можем да посетим догодина. Добре е да ги знаем отрано, за да можем да планираме или просто да следим в интернет, където на специален сайт ще бъдат отразени всички мероприятия.[[more]]Винсент Ван Гог живял между 1853 и 1890 година и през цялото това време никой не го признал като художник. Днес той е световно известен и творчеството му е оказало влияние върху безброй творци по целия свят. Освен това местата, където е живял и работил, съществуват и в наши дни и точно там ще бъде отбелязана неговата година. Европейският фонд на Ван Гог, който включва повече от 30 организации в цяла Европа, е подготвил няколко изложби, които могат да се видят единствено в рамките на това събитие. Ето ги:

„Ван Гог в Боринаж“ в град Монс, Белгия (24 януари – 17 май 2015)

Догодина град Монс в Белгия ще има честта да е културната столица на Европа. И в качеството си на такава, там ще се открие първата от големите юбилейни изложби на Ван Гог – „Ван Гог в Боринаж“, която ще е разположена в BAM Museum.

Музеят на Ван Гог в Амстердам (25 септември 2015 – 17 януари 2016)

Тук ще бъде вероятно най-интересният и най-грандиозен проект – изложба, организирана съвместно с музея на Мунк в Осло. Името й е „Мунк: Ван Гог“ и за първи път заедно ще бъдат изложени картини на тези гениални, меланхолични художници, които имат много общи теми и сякаш се допълват един друг.

„Ван Гог и Ко“ в Отерло, Холандия (25 април – 27 септември 2015)

Холандският музей Kröller-Müller Museum ще представи изложба, чиято концепция е сравнително консервативна. Целта й е да покаже Ван Гог като наследник на традициите на класическата живопис и в експозицията ще са включени само негови картини в традиционните жанрове – натюрморти, градски пейзажи и портрети.

Музеят в Северен Брабант, Холандия

В града, където е живял Ван Гог, се предвижда особена изложба – на творци, вдъхновени от него. Het Noordbrabants Museum все още не разкрива всички участници, защото с част от тях още се преговаря, но със сигурност експозицията ще е интересна и впечатляваща.

„По следите на Ван Гог“ в Овер сюр Уаз (5 април – 31 август 2015)

В рамките на годината на Ван Гог във френското градче Овер сюр Уаз, където е погребан художникът, ще се проведат поредица от мероприятия, обединени под името „По стъпките на Ван Гог“ - In the footsteps of Van Gogh. Събитията в града ще продължат до 2016 година.

Филмът по-долу разказва същото, но по-красиво.