Изкуство

"500 мига от любовта", един от най-добрите романтични филми

Истината може да те удари като светкавица.

"500 мига от любовта", един от най-добрите романтични филми

[[more]] Неусетно са се изнизали осем години от появата на един от най-добрите (задължително в петицата) любовно-романтични филми на новия век. Добре че беше HBO да ме подсети за него и да го гледам пак... "500 мига от любовта"/ (500) Days of Summer е заснет от режисьора Марк Уеб (чисто новия Gifted и няколко "Спайдърмен"-а), има две номинации за "Златен глобус" (за комедия/мюзикъл и главна мъжка роля) и оценка 7.7 в IMDb!

Том (Джоузеф Гордън-Левит, идеален за такива роли, спомнете си режисьорския му "Дон Джон") е симпатичен интелигентен младеж с малко източни черти, зализана прическа и тънка момчешка фигура. Той е "звездата" във фирма за... поздравителни картички (пише оригинални и остроумни послания по различни поводи). Има двама приятели, които са доста боси по отношение на интимните връзки, секса и чувствата, но са щедри на съвети и коментари.

Вижда новата помощничка на шефа (добродушен и суховат службаш) Съмър (Зоуи Дешанел) - оттам играта с оригиналното заглавие - и се влюбва безумно, дълбоко и от пръв поглед. Тя е свежа, дръзка, напориста, откровена, чаровна и привлекателна по един фин и ненатрапчив, а не съблазнително сексапилен начин. Том успява малко случайно да спечели Съмър, но интересното е, че тя се държи по мъжки - не вярва в любовта и в съдбата, иска нещата да останат небрежни, отворени и неокончателни. Той пък държи на вярност, моногамия, вечна всеотдайна обич, "заедно завинаги". Романтик!

Не ни показват всички 500 момента на тяхната любов, но е явно още от средата, че тя е окончателно приключила. Остроумни забележки и поучения вметва единственият значителен страничен персонаж, неговата 12-ина годишна вироглава, независима и сладка сестра Рейчъл (Клоуи Грейс Морец), която има по-голям опит от брат си във връзките (!) и пръска натурална и инстинктивна мъдрост, която обаче не прихваща при него. Е, и появата на Оутъм (Минка Кели) е доста важна...

Съмър проглежда и пораства и откровено и открито признава, че той е бил прав - романтиката съществува, както и любовта от пръв поглед и съдбата, и значението им в живота ни е огромно. Само че е важно да не сбъркаш човека и да не си самовнушиш маниакална обсесия. А истината може да те удари като светкавица и да освети бъдещето ти изведнъж и ярко навсякъде, дори и на интервю за работа.

 

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, само той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични знания в гореизброените области и не само в тях. За наша радост Боян има собствен блог, статии от който публикуваме при нас с неговото любезно съгласие. Останалите му титанични материали можете да откриете тук.