Неделен книжен клуб

„Абсурдистан“, Гари Щейнгарт

Ужасно смешна книга! Пълна с абсурди и безумни закачки на тема тоталитарно минало и мафиотско настояще. И много тъжна книга, четена през първата половина на юли в България.

„Абсурдистан“, Гари Щейнгарт

Ужасно смешна книга! Пълна с абсурди и безумни закачки на тема тоталитарно минало и мафиотско настояще.

И много тъжна книга, четена през първата половина на юли в България. Защото на моменти онова, което Гари Щейнгарт поднася като пълна измишльотина, случваща се в измислената бивша съветска република Абсурдисвания, се появява в родните новини. И ни напомня колко повече на изток живеем все още, отколкото на запад.[[more]]Историята в книгата разказва за много дебелия, много умен и много богат евреин Миша Вайнберг, който има една мечта – да се върне в града на своята студентска младост Ню Йорк и да заживее с любимата си Руена, полуграмотна колумбийска танцьорка. Само че Миша е син на виден руски мафиот и пътят на Запад за него изглежда затворен завинаги. Или поне докато не се сдобие с фалшив европейски паспорт, което може да се случи в Абсурдисвания или Абсурдистан – управлявана от комунистическата мафия държавица. В Абсурдистан има петрол и управляващите бивши комунисти и членове на КГБ живеят охолно, а народът тъне в безпросветна мизерия. Какво ще се случи в бъдещето е колкото страшно, толкова и предвидимо.

Всъщност действието в книгата не е чак толкова много, колкото са пространните и много забавни монолози на Миша, посветени на пост-съветското еврейство в частност и руското новобуржоазно общество като цяло. Книгата е написана абсолютно безцеремонно и без намек на почтителност към такива светини като еврейските празници или Холокоста. Много голяма част от мишкините каламбури и шеги са напълно разбираеми за българския читател. Което само по себе си е по-скоро тъжно.

Стилът определено затъмнява сюжета, но въпреки това смятам да прочета поне още една книга на Гари Щейнгарт и да видя дали чувството му за хумор ще ме забавлява толкова много и следващия път. Чудесно като за лятото.

В случай че още не сте прочели тази книга, можете да си я купите онлайн оттук.