Неделен книжен клуб

"Американски пасторал", Филип Рот

Книга, която всеки трябва, но не всеки може да прочете.

"Американски пасторал", Филип Рот

Книга, която всеки трябва, но не всеки може да прочете. Твърде много неудобни истини, загърбени откровения, премълчани емоции, непоносима самота, смущаваща искреност – любимият ми Филип Рот в най-добрия си роман. Поне от тези, които са превеждани досега на български.

Четох тази книга две седмици и все не исках да свършва. Всеки път отварях с няколко страници по-напред, за да прочета отново някоя история или описание, да се гмурна постепенно в живота на Саймън Левов. [[more]] За толкова дебел като страници том в този роман не се случва кой знае какво. Добре познатият ни Зукерман – писателят, алтер его на Рот в много от книгите му – се среща със свой стар приятел от гимназията и, провокиран от странното поведение на бившия си съученик, започва да изследва живота му и да ни го разказва стъпка по стъпка.

Саймън Левов е красиво русо момче – наричат го Шведа – от добро еврейско семейство, производители на ръкавици в Нюарк. Той е абсолютното въплъщение на американската мечта: умен, красив, трудолюбив, безупречно възпитан, легенда в спорта в родния си град (нещо много по-американско, отколкото еврейско), успешен в бизнеса и женен за Мис Ню Джърси. Той е от онова поколение след войната, за което успехът и личните амбиции са неразделна част от голямата идея за Америка, за величието на една държава, която създава на гражданите си всички предпоставки за мирен живот и просперитет. За хора като Шведа е истински шок, когато децата им, отгледани в абсолютно охолство и безгрижие, изведнъж прегръщат левите идеи и се обръщат срещу бащите си с цялата ярост на младостта си. Собствената му дъщеря Мери изведнъж пораства като гневна тийнейджърка, готова да защитава правата на онеправданите с всякакви средства – дори с кръв.

Това е в общи линии сюжетът на "Американски пасторал". Останалото са малки или по-големи истории от живота на Шведа и обкръжението му и горчивите наблюдения на автора относно един свят, построен върху най-добри намерения, но и неспособен да оцелее. "Човешкото петно" също е част от трилогията на Рот за "края на прекрасната епоха". Написани с изключително майсторство, с точно подбрани думи и емпатия, на която са способни само най-великите писатели, това безспорно са две от безсмъртните книги на XX век.