Изкуство

Анри Картие-Бресон - легендата на репортажната фотография

Анри Картие-Бресон е истинската легенда на репортажната фотография, а всяка негова снимка е шедьовър.

Първоначално Анри Картие-Бресон желае да се занимава с изобразително изкуство, затова и посещава курсове при известния кубист Андре Лот. При едно от многото си посещения се запознава с Ман Рей, който завинаги го увлича по фотографията. Но за разлика от него Картие-Бресон не желае да създава нова реалност, а да запечата онзи момент от живота, който носи внушението за вечност. От този момент фотографът не се разделя със своята „Лайка“, пътува много и през 1938 г. в Испания заснема документален филм за живота на противниците на режима на Франко. Анархизмът се превръща в централна сюжетна тема за автора, не само при документирането на военни събития, но при чисто житейските ситуации.
 
Анри Картие-Бресон е истинската легенда на репортажната фотография, а всяка негова снимка е шедьовър. Неговият сюжет е просто животът в многобройните му проявления – случки от ежедневието. Персонажите, които снима, не се отличават с нищо, докато не бъдат запечатани върху филма му. [[quote:0]] За фотографа най-важен е „решаващият миг“ (le moment decisif), който се явява сърцето на заснетата ситуация, чрез него предава значението и внушението на фотографията. За него фотоапаратът представлява продължение на очите му, с който той се усъвършенства до такава степен, че за всяка негова фотография може да се каже, че запечатва безкрайността. Анри Картие-Бресон е първият фотограф, който се опитва чрез кадрите си да предаде екзистенциален смисъл на заснетия сюжет, опитва се да намали до минимум характерния документален характер на фотографията.
 
Анри Картие-Бресон е и един от основателите на групата „Магнум“, заедно с Робърт Капа, Бил Вандеверт и Дейвид Сиймур-Чим. Самият той споделя, че работата му с Капа е допринесла много за творческото му развитие. Отношенията в групата обаче винаги са сложни и през 1966 г. Кратие-Бресон я напуска, позовавайки се на това, че Магнум е станала прекалено комерсиална.
 
Десет години по-късно Анри Картие-Бресон окончателно изоставя фотографията. Окуражаван от свой приятел, който му споделя, че във фотографията е покорил всички върхове и който го съветва отново да се посвети на първата си страст - рисуването, Картие-Бресон заключва Лайката в сейфа.
 
Творбите на Анри Картие-Бресон тръгват от индивидуалната човешка съдба, но завършват пътя си при колективната история на човечеството. Обективът му открива знаците, след което ги фотоувеличава, за да добият размерите на гигантски екзистенциални ситуации.

За автора:
Теодоря Лилян завърши Фотография в НАТФИЗ, а междувременно успя да защити и втората си диплома по Философия в Софийски университет. В момента се готви да продължи обучението си в чужбина и мечтае да се занимава с театрална фотография, да намира време в денонощието за книги и прекрасния кокер, с когото е неразделна.