Неделен книжен клуб

„Анви“, Падриг Стендън

Една история от красивата, приказна Ирландия, разказана от свещеника с поетично име Падриг Стендън.

„Анви“, Падриг Стендън

Една история от красивата, приказна Ирландия, разказана от свещеника с поетично име Падриг Стендън.

Ако погледнете на гърба на книгата, ще видите снимка на Падриг – мъж с къдрава коса и буйна брада, сниман пред голяма чаша с тъмна бира. Нищо свещеническо няма в тази снимка. Историята за Анви също има две лица, които на пръв поглед си противоречат.[[more]]От една страна, това е историята на Сара и Маги, които живеят на малък остров в Ирландия, грижат се за старата си майка и се борят да оцелеят. В тази си част книгата доста напомня „Бившата Мис от малкия град“ на Мартин Макдона. Останалите обитатели са възрастните мъже на острова, които живеят от социални помощи и някой и друг килограм картофи, извадени от малките ниви около скалите по брега.

Другото лице на историята е Анви – пакостлив дух, който понякога върши добрини и се разпорежда с острова под булото на нощта. Всички на острова познават Анви, но никой не го е виждал. Всички вярват в него, въпреки че свещеникът им се кара. Това е Ирландия все пак.

Написана като приказка, сладкодумно и очарователно, това е история, която сигурно Падриг Стендън е чул над чаша бира в някое затънтено кътче на родината си. Чете се лесно и се забравя бързо – до следващата дъждовна, ветровита вечер, в която ни се прииска някой да ни излъже красиво.