От А до Ям

Аз и овесените ядки...

Според мен от тази смес се прави лепилото за тапети. Дежурната реакция: "Ммм, миии не е лошоооо... ох." Примирение, което трае три дни. И бурканът с овесени ядки отново отива на мястото си. В онзи ъгъл на шкафа. Имаме трудни отношения, това е.

Аз и овесените ядки...

След Нова година и вие сигурно сте намерили онзи буркан с овесените ядки, скрит в тъмния ъгъл на шкафа за продукти. Аз също го намерих. Пак. И дори няколко сутрини ядох кисело мляко с овесени ядки, нося си в работата в кутийка - хем докато стигна, да са поомекнали...[[more]]Според мен от тази смес се прави лепилото за тапети. Дежурната реакция: "Ммм, миии не е лошоооо... ох." Примирение, което трае три дни. И бурканът с овесени ядки отново отива на мястото си. В онзи ъгъл на шкафа. Имаме трудни отношения, това е.

Окей, извадих го отново, защото мен самo Джейми Оливър може да ме накара да опитам овесена каша. И така ентусиазирано я обяснява, и току преглътне сладко-сладко, че едвам изтраях до сутринта да си направя поридж. Дано пък този път потръгне между мен и овесените ядки.

И знаете ли какво? Има разлика. Не чак толкова голяма, но значителна. Не е тирамису, нито бриош. Обаче е вкусно, има много варианти да се подправи и да стане дори oще по-вкусно. Първия път от страх пред гледката прекалих с подсладителя, обаче това е поправимо. Утре. Защото ще има утре между мен и овесените ядки.[[quote:0]]

1 чаена чаша овесени ядки (ще стигне за няколко сутрини)
3 чаени чаши топла вода
щипка сол
ванилия
кората на един лимон
захар, стевия или мед (по избор)
стафиди, сухи червени боровинки, ядки

В касерола изсипете овесените ядки и ги залейте с топла вода. Изчакайте да заври и намалете котлона така, че да къркри леко. Не се притеснявайте, за 10 минути ще са готови. Разбърквайте от време на време и когато водата почти се поеме, прибавете ванилията и кората на лимона и изключете котлона. Кашата е готова. На този етап може да я подсладите малко с подсладителя, който използвате. Прибавете стафидите и червените боровинки.

Сипете в малка купичка 2-3 супени лъжици от кашата, добавете малко мед, още боровинки или ядки (по избор) - и това е. Мисията възможна.