Общество

Бебето няма нужда от майка, която пере, чисти и готви, а която откликва на неговите нужди

Академия за родители (видео)

Бебето няма нужда от майка, която пере, чисти и готви, а която откликва на неговите нужди

Имаме удоволствието да ви представим в рамките на няколко седмици някои от най-интересните лекции на форума "Академия за родители" 2017[[more]]Деница Илчева е психотерапевт и танцов терапевт. Оставя зад гърба си дългогодишна кариера в банка, за да създаде Фондация "Потока" и да посвети времето си на терапевтичната работа, която обича, на творчески проекти и инициативи. Има син на 6 години и влага голяма част от своето време и енергия в каузата за родителските кооперативи и създаването на демократично училище в България. Деница вярва, че за да заживеем в един по-добър свят, е необходимо да преосмислим нагласите и отношението ни към възпитанието, образованието и отношението към децата. Деница е и автор на детската книга "Дъж и Кап", на разкази, текстове и опити за стихове, а в момента пише своя първи роман. Повече за нея можете да прочетете на www.potoka.bg или на https://www.facebook.com/potokabg/.

Децата нямат представа и усещане за време, те не знаят, че има "после" и "след малко" – когато едно новородено плаче, то преживява смъртта си. След първата годинка то започва да разбира, че е отделно същество от майка си. Започва да търси своите граници, навлиза в т.нар. криза на независимостта. В този период то започва да се тръшка, плюе, рита, крещи, казва "не" на всичко. Всяка една такава проява не е за да дразни родителите, нито е проява на лошо възпитание, по този начин то опитва да намери своите граници. Родителите, които не уважават мнението на детето си, най-вероятно ще отгледат дете, което трудно отстоява себе си и трудно казва "не". От друга страна, родителите, които винаги се съобразяват с "не"-то на детето, няма да му дадат възможност да научи, че и другите имат своите граници. Трябва да има баланс между "не"-тата на родителите и "не"-тата на децата, който може да бъде постигнат чрез правилото 7:3. Между 3 и 5-годишна възраст децата попадат в по-голяма социална среда, между 5 и 8 навлизат в сексуална фаза. Какво се случва тогава?

Травмите и преживяванията от първите 7 години ще определят живота на детето. То взема със себе си тях, но и любовта, която родителите са му дали. Осъзнатото родителство не е безгрешното родителство – то е това, което родителят дава на детето, а и на себе си.

Още по темата вижте във видеото.

"Академия за родители" е безплатен форум за майки и татковци, които искат да направят информиран избор за образованието, възпитанието и здравето на децата си. Цел на Академията и съпътстващите я събития е да обедини бъдещи и настоящи родители, специалисти в различни области, неправителствени организации и компании около една обща идея – да отгледаме здрави, възпитани и умни деца. Следете страницата им във Фейсбук за актуална информация относно следващите издания на Академията.