Изкуство

Before Midnight/ "Преди полунощ" (2013)

За онези от нас, които помнят първата част на тази история, разказана в Before Sunrise в далечната 1995 г., това е не просто филм, а красива мечта, която всички сме имали.

Before Midnight/ "Преди полунощ" (2013)

За онези от нас, които помнят първата част на тази история, разказана в Before Sunrise в далечната 1995 г., това е не просто филм, а красива мечта, която всички сме имали. За онези, които не знаят – първият филм разказва за французойката Селин (Жюли Делпи) и американеца Джеси (Итън Хоук), които се срещат във влака и за една нощ преживяват истинска голяма любов – спонтанна, красива и луда, каквато трябва да бъде любовта. Ние, момичетата, още помним този филм и една от нас дори е преживяла същата такава история. [[quote:0]] Какво се случва после… Втората част на филма Before Sunset се появява девет години по-късно (през 2004 г.) и в нея Селин и Джеси се срещат отново, за да останат заедно завинаги.

"Преди полунощ" е логичното продължение на тези истории и на тази любов. Не идеална, но истинска. Селин и Джеси са заедно от десет години, родители на две красиви близначки, успели и влюбени. Проблемите им са познати на мнозина – синът на Джеси от първия брак живее далече със злобната си майка, Селин се колебае дали да смени работата си за повече пари, но и с повече компромиси, изобщо нашите романтични герои са обикновено семейство на средна възраст. И сред прозата на семейния живот двамата получават като подарък една нощ само за себе си – възможност да правят секс сутринта за първи път, откакто имат деца (колко познато на всички родители). "Ако ме срещнеш във влака сега, би ли ме заговорил?", пита Селин, вече позакръглена, с оредяла коса и някоя и друга бръчка. Джеси се вглежда в нея и единственото, което вижда, е жената, която е обичал през целия си живот. "А ти би ли слязла от влака заради мен?", пита той. И отговорът е "Не!". Защото са минали 20 години и има неща, които просто вече не можем да правим. Но също така има и ужасно много неща, които сме научили, пораствайки заедно с Джеси и Селин. [[more]] Много от тези неща ги има във филма – неприятни истини и горчиви признания, но също така романтични истории и любов, която е приела и разбрала всички лудости и странности на другия и от това само е станала по-силна. Това е един много личен филм – може би защото актьорите са съсценаристи, и през цялото време имах чувството, че говорят на мен и с мен, и бях развълнувана и очарована, защото всичко по някакъв начин ми е познато и го разбирам напълно.

Това е един съкровен филм за мъдростта и очарованието на влюбените на средна възраст, който може би ще се стори малко отегчителен на онези, които още чакат своя влак…