Mish Mash Fest

Безсмъртните дуети в киното

В киното има двойки, които на екрана, а най-често и в живота, са написали историята на седмото изкуство.

Безсмъртните дуети в киното

Няма да включа в тази класация Дрю Баримор и Адам Сандлър, колкото и да ни убеждават, че съвместните им филми са успешни и популярни. Дуети като Кейт Уинслет и Лео Ди Каприо също още нямат място сред великите партньорства в киното, макар че те имат шанс да снимат отново заедно и да влязат в историята.

В киното има двойки, които на екрана, а най-често и в живота, са написали историята на седмото изкуство. Останали известни именно с филмите си в дует или просто разкрили най-доброто от себе си заедно с другия. Ето пет от легендарните дуети в киното:

 

София Лорен и Марчело Мастрояни

Наричани са „главният европейски кино дует“ не случайно. Двамата имат точно 13 филма заедно. Освен, че са талантливи, двамата са и сред най-красивите от своето поколение. Във филмите си са играли какво ли не – от аристократи до проститутка или баща на седем деца. Понякога сменяйки ролите си дори в рамките на един и същи филм, както е в комедията „Вчера, днес и утре“.

 

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън

Той я наричал „бърборещо глупаче“ и най-красивата жена на света. Тя казвала, че повече от него обича само диамантите. Тя била най-голямата красавица на Холивуд, той бил алкохолизиран 12-ти син на миньор от Уелс. За Елизабет Тейлър Ричарт Бъртън бил съпруг номер пет. Ватиканът ги осъждал, публиката ги боготворяла. Двамата имат 11 филма заедно. Когато в края на 60-те години казали на киностудиата, че искат да си вземат три месеца отпуска от снимки, Холивуд изпаднал в паника – общите им филми носели половината приход в индустрията по онова време.

 

Моника Белучи и Венсан Касел

Скандалният филм „Необратимо“ е осми за двойката Моника Белучи – Венсан Касел, но се оказва последен. От една година насам двамата са разделени. Моника Белучи казва, че не изключва да се съберат отново. Както знаем от историята на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън, повторните бракове сред звездите не са изключение.

 

Катрин Хепбърн и Спенсър Трейси

Тя наричала играта му „месо с картофи“, а своята – сложен френски десерт. Те се снимали заедно 27 години и през това време не открили нито една обща черта помежду си. Тя била завършила Оксфорд, той едва си взел матурата. Тя била атеистка, той – вярващ католик. Тя не понасяла алкохол, той пиел непрекъснато със седмици и идвал пиян на снимачната площадка. Двамата имат девет филма заедно. През всичките години на съвместната им работа Катрин Хепбърн делила Спенсър Трейси със законната му жена. Той така и не се развел. На погребението му Хепбърн припаднала. Тя живяла още 36 години след него, сама, и никога не изгледала последния им съвместен филм „Познай кой ще дойде на вечеря“.

 

Даян Кийтън и Уди Алън

Той твърди, че „Ани Хол“ е биография на съвместния им живот. Ако това е така, то времето им било кино, психотерапия и секс. Двамата се разделят напълно цивилизовано, поделяйки съвместните вещи по принципа „всички книги за смъртта са твои, тези с поезия – мои“. По времето на „Ани Хол“ двамата имат три филма заедно и вече са разделени. Уди обаче продължава да работи с Даян Кийтън и в бъдеще – в „Манхатън“ и в „Радио епоха“.