Изкуство

Безсмъртният Хъмфри Богарт

На 25 декември 1899 г. е роден Хъмфри Богарт.

Безсмъртният Хъмфри Богарт

Днес ще ви запозная с два чудесни филма на "Боги", който според Брандо дори не е разбрал какво е направил с "Казабланка", но не най-известните, каквито са "Малтийският сокол", споменатата "Казабланка" и "Големият сън".

"Да имаш и да нямаш", заснет по произведение на Ърнест Хемингуей през 1944 г. от майстора Хауърд Хоукс, за пръв път среща на екран бъдещите съпрузи Богарт и Лорън Бакол (началото на една вечна легенда). Оценката в IMDb е 8! Историята е като в "Казабланка" - на екзотичен южен остров под властта на Виши (разбирай германците) през Втората световна война Хари Морган (Хъмфри Богарт) е авантюрист, собственик на рибарско корабче, загорял, дребен, жилав, пъргав и безумно смел и непокорен. Помага му впиянченият и обезоръжаващо добродушен и отзивчив Еди (задължителният пръв трикратен носител на "Оскар" Уолтър Бренън). [[quote:1]] Един ден Хари среща загадъчната съблазнителна красавица с котешки нагъл и преценяващ поглед, дразнещо провлачен говор и кръшна снага Мери Браунинг (Лорън Бакол), попаднала случайно и от скука на това място. Нататък циникът и самовлюбен печалбар (уж) се забърква със Съпротивата, помагайки на важния и властен водач Пол дьо Брусак (Уолтър Сурови) и изкусителната му съпруга Елен (Долорес Моран) да слязат на сушата. Вербуван е от тихия, скромен и потаен собственик на хотела "Френчи" (Марси Дайо), весело и храбро рискувайки свободата и живота си всъщност за собствено удовлетворение и потупване по рамото, но и за възхищението и любовта в очите на Мери.

Незабравими са песните (зад пианото е самият Хоуги Кармайкъл като веселия и игрив Крикет), а една е изпята дрезгаво и прелъстително от Мери; първата им целувка, след която той иска "малко да си помисли"... Да, какво ли е да имаш точно това!

След три години "Мрачен преход", заснет от Делмър Дейвис по книга на Дейвид Гудис, няма такъв успех (оценка 7.6 в IMDb), но това не значи, че е по-слаб. Винсънт Пери (Хъмфри Богарт) е бивш богат, признат и уважаван, умен и почтен бизнесмен, който е осъден за убийството на съпругата си (което, разбира се, не е извършил). Единствено срещу него е дала показания тяхната приятелка Мадж (Агнес Мурхаус), коварна и агресивна източена мършава брюнетка с остри и плашещи очи и сковани кукленски черти, влюбена тайно в него и обсебена от страстта да му навреди. [[quote:0]] Той успява да избяга от затвора с боклукджийския камион, а случайно или не на пътя го качва дръзката, устата и рязка хубавица Айрин Дженсън (Лорън Бакол), любител художник с голям апартамент. Нейният баща също е екзекутиран погрешка и тя нарочно се е мотаела в района, дори е писала на Винсънт и е следила внимателно процеса...

Първият час въобще не виждаме лицето на героя, като след 40-ата минута ни се явява, но с бинтове! Причината е, че благодарение на услужливия, незлоблив и сърдечен шофьор на такси Сам (Том Д'Андреа) Винсънт си прави пластична операция при низвергнатия и потънал дълбоко в неизвестността и безличността на гетото, но много кадърен доктор Коли (Хаусли Стивънсън)!

Нататък всичко е едновременно и очаквано, с изключение на появата на напористия, предприемчив и безсъвестен частен детектив, както и на благородния и достоен бивш приятел на Айрин Боб (Брус Бенет), който е преследван пак от Мадж. Оригинално, ненадейно и жарко пламналата любов между Винсънт и Мадж не може да не разцъфти, но нелепа смърт пречи на неговото оправдаване и изчистването на името му. Иронично, но алтернативата, спасението и решението отново са екзотични!

 

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, само той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични знания в гореизброените области и не само в тях. За наша радост Боян има собствен блог, статии от който публикуваме при нас с неговото любезно съгласие. Останалите му титанични материали можете да откриете тук.