Нещо очаквано

Българо-холандска среща на трима композитори

Петър Дундаков, Пламен Джуров и Пол ван Брюхе с общ музикален проект

Българо-холандска среща на трима композитори

На 26 октомври от 19:00 ч. в Централния военен клуб в София ще бъде представен проектът Strings Attached. Ще чуем произведения на Петър Дундаков, Пламен Джуров и Пол ван Брюхе, които ще прозвучат в изпълнение на камерния оркестър за класическа музика „Софийски солисти“ под диригентството на Пламен Джуров. [[more]]Strings Attached свързва България и Холандия, Париж, Амстердам и София в едно общо музикално европейско пространство, в което за съвременните артисти няма граници за изява. Тримата композитори създават своите произведения, преплитайки културния контекст, в който се реализират, с общочовешки идеи и лични послания.

Пиесата, написана от Петър Дундаков, е със заглавие „Fluidum Red”/„Река чеРвено“. Тя представлява музикален разказ за кръговрата на живота, за преливането едно в друго, за връзката и флуидността на границите. Диалогът и сливането между индивидуално и общо е червената нишка, която Дундаков следва при създаването на авторска музикална форма. Петър Дундаков е участник в редица международни проекти в Холандия, Литва, Испания и Австрия. Негова музика е изпълнявана и записвана от оркестъра на БНР, Биг бенда на БНР, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, „Мистерия на българските гласове“, ансамбъл Studio Dan-Viena и др. Автор е на музиката към филми, театрални и танцови спектакли. Носител е на престижни музикални награди.

„Blood moon rising”/„Изгревът на кървавата луна“ на Пол ван Брюхе е пиеса, вдъхновена от образа на „кървавата луна“. Освен впечатляващ природен феномен, при който луната се оцветява в червено, в различните религии и култури „кървава луна“ е и символ на неизбежната гибел. Метафоричният смисъл на заглавието препраща към атентатите в Париж и Ница, към чувството за заплаха и гибел. Те именно са и поводът за написването на това произведение. Пол ван Брюхе е едно от най-авторитетните имена в съвременната музика в Холандия, композитор на филмова музика и професор по композиция и аранжимент в Codarts Rotterdam Conservatoire. Води майсторски класове по филмова музика в Холандската филмова и телевизионна академия, в Dox Barcelona, в Documenta Madrid и в Датския филмов институт.

„Метаморфози“ на Пламен Джуров е музика за струнни инструменти под формата на Кончерто гросо – старинна форма от времето на Ренесанса, която съдържа противопоставяне и сътрудничество на едни музиканти с други. На практика това са диалози без думи. Пиесата е написана за „Софийски солисти” и изявата на всеки един от тях е персонифицирана със средствата на музиката. Пламен Джуров е композитор, диригент и общественик, професор по дирижиране в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. Завършил е Българската държавна консерватория с три специалности: пиано, композиция и дирижиране. Дирижирал е чужди оркестри в Русия, Германия, Мексико, Алжир, Куба и Република Македония. Диригент е на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ от 1988 г.

Солисти в предстоящите музикални премиери ще бъдат Йордан Димитров (цигулка), Димитър Тенчев (чело) и Огнян Константинов (виола). Концертът във Военния клуб е началото за проекта, който тримата създатели имат намерение да представят и на други сцени в Европа.

Билети за „Strings Attached“ на цени 10 лв. и 15 лв. могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim в цялата страна, както и в OMV, THE MALL, Книжарници Ориндж, Офис 1, Билетен център на НДК, Технополис, Български пощи.