Изкуство

Момчетата казват: Бриджит е уязвима и очарователна

Защо мъжете харесват Бриджит?

Момчетата казват: Бриджит е уязвима и очарователна

Тази седмица всички гледаме "Бриджит Джоунс: Бебе на хоризонта". Вече ви представихме мнението на едно от момичетата - Елена Миланова, а днес продължаваме с това на момчетата, в лицето на Боян Атанасов.

Дълго чакано филмово и същевременно социално-културно събитие беше третата част от (вече) трилогията за очарователната, вечно притеснена, разкъсвана от съмнения, неуверена и припряна героиня на Хелън Филдинг - Bridget Jone's Baby (нарочно не пиша българското, както винаги преведено без въображение, заглавие). Резултатът от упражнението (15 години след началото) е много добър - оценка 7.5 в IMDb, възторжени зрителски отзиви, уклончиви, но положителни критически... Режисьор отново (втората част зад камерата застана Бийбън Кидрън) е Шарън Магуайър. Тя е телевизионен творец, но автор и на много добрия Incendiary, което се е отразило крайно положително на разказа и образите във филма за Бриджит. [[quote:0]] Бриджит Джоунс (Рене Зелуегър, вече почти без следи от злощастната пластична операция, която втрещи света) е на 43 години и отново е сама на рождения си ден. Но поне е слаба! От пет години е разделена с Марк Дарси (Колин Фърт), който е уж щастливо женен. Среща го на... погребението на лекомисления, пленителен и обсебващ плейбой Даниъл (Хю Грант) - да, великолепна разсмиваща сцена (въпреки събитието), пълна с невръстни, наивни и глуповати анорексични източноевропейски манекенки, които едва сдържат сълзите си.

Бриджит е ТВ продуцент. В службата нахлуват свръхмлади, дръзки, повърхностни, нахални и невежи шефове (мъжете са с бради и ламбър-сексуален вид и общуват само помежду си) начело с готик-андроидната и безполова Алис (Кейт О'Флин). Те искат "пожълтяване" и лековато отразяване на новините, носещи според тях скандал, провокация и рейтинг. Майка ѝ (Джема Джоунс), както винаги амбициозна, самовлюбена, незаинтересувана и неадекватна, се кандидатира за общински съветник, докато баща ѝ (Джим Броудбент, ей!) единствен хрисимо и кротко я утешава с мъдрост и благост. [[quote:1]] Добре че са колежките (старите приятелки са със семейства и деца) - пълната, нетактична и устата гримьорка Кати (Джоана Сканлън) и водещата Миранда (Сара Солемани), стройна, похотлива и палава интересна брюнетка с язвително остроумие, която я завежда на неколкодневен открит музикален фестивал. Само Бриджит може да се яви на такова мероприятие облечена в бяло и с куфар на колелца, да не познае Ед Шийрън (25-годишната дебела и грозна британска звезда) и да преспи с харизматичен, любезен и сексапилен непознат (на сутринта избягва, без дори да се запознае с него). Той се оказва милиардерът Джак (Патрик Демпси), основал сайт за запознанства и изчислил "алгоритъма на любовта" (на обвиненията, че това е нелепо, той отговаря: "аз помагам да се открие любовта, не да се замени"). Джак я издирва впоследствие случайно (с нелепа, недодялана и нежелана помощ от нейна страна).

На кръщене пък Бриджит прави страстен секс с... Марк (който защитава в съда някакъв вариант на "Пуси Райът", за да е комедията пълна, и не знае какво е "гангнам стайл", но е бил в съответния корейски град!). И тъй като тя използва "природощадящи биоразградими кондоми, запазващи популацията на китовете" с изтекъл срок на годност, се оказва бременна пред сардоничната, лаконична, директна и жилещо саркастична доктор гинеколог Роулингс (Ема Томпсън), без да знае от кого е бебето ("Гериатричните бременности са сложни"; "Гериатрични ли?! Какво ли е да получаваш детски и пенсия?!").

Повечето го знаете, но да ви кажа все пак, двамата предполагаеми бащи се конкурират остро за вниманието на бъдещата майка и си правят всевъзможни номера (Дарси по-малко, той е джентълмен), а ако някой на този свят заслужава най-накрая щастие, то това е Бриджит... [[more]] Най-важното за тази героиня, което я прави феномен и я издига над множество подобни образи и персонажи, владеейки вниманието и фокусирайки социалния интерес вече близо две десетилетия, е, че тя е симпатична, атрактивна, любопитна и за двата пола. На мъжете допадат нейната пухкава, но стегната обещаваща сексапилност, широкото бледорозово лице с малко носле, дяволитата ранима крива (едното ъгълче на устата повдигнато) усмивка, уязвимата ѝ жажда за пълноценен живот, любов и семейство, откритостта, непосредствеността и откровеността (дори прекомерни и нараняващи я) без следа от двуличие, коварство и кокетство. На жените - нейната сила, самоирония, жилава надежда и желязна целеустременост, умението да се изправи след тежко падане, да се отръска и да продължи напред без сянка на съмнение и бегла мисъл да се предаде.

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, само той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични знания в гореизброените области и не само в тях. За наша радост Боян има собствен блог, статии от който публикуваме при нас с неговото любезно съгласие. Останалите му титанични материали можете да откриете тук.