Изкуство

Приказка за едно момиче

"Бруклин" e претендент за Оскар

Приказка за едно момиче

Този филм е приказка за живота на едно момиче – спокоен, романтичен, труден, тъжен, вълнуващ, цветен, познат и близък на много от нас. Сред номинациите за „Оскар“ тази година „Бруклин“ е единственият напълно нормален и човешки филм. Именно затова е моят фаворит. Макар че, разбира се, толкова трогателна и обикновена история няма шанс за голямата награда.

Ейлис Лейси (Сирша Ронан – порасналото момиченце от „Изкупление“) е обикновено ирландско момиче, което живее с овдовялата си майка и по-голямата си сестра. За Ейлис е трудно да си намери работа в малкото градче, а бъдещето й е неясно. Времената след войната са трудни и пътят на много ирландци е само един – към Бруклин. В тази част на Ню Йорк живеят толкова много ирландци, че повечето са като у дома си. Но не и Ейлис, която напуска своя подреден ирландски дом, пълен с обич, за да се окаже далече, самотна и нещастна. Постепенно тя намира своето място в новата си родина, започва да учи, запознава се с чудесно момче и всичко изглежда нормално. 

Едно неочаквано нещастие връща Ейлис в родината й, където я чакат родният й дом, приятелките й и един страхотен млад мъж (Домнал Глийсън). Сега предстои най-трудното – Ейлис трябва да реши къде е нейното бъдеще. [[more]] За разлика от повечето емигрантски драми, „Бруклин“ изобщо не е трагичен или мелодраматичен. Това е чудесно написана история – автор е Колъм Тойнби с адаптация на Ник Хорнби – която разказва спокойно и интересно за едно обикновено момиче. Всъщност не е нужно изборът винаги да е свързан с драма. Понякога просто трябва да изберем между две еднакво възможни и оптимистични реалности. 

"Бруклин" е част от програмата на предстоящия София Филм Фест.