От А до Ям

Бургер със сос "Терияки"

Тази готварска техника води началото си от XVII век

Бургер със сос "Терияки"

Снимка: Мира Донкова

Лятото е сезонът на скарата и днес ви предлагам един хамбургер със сос, вдъхновен от Япония, и гол под листото маруля. Гол, защото го направих без питка.

Терияки е японски начин за приготвяне на риба или месо, при който продуктите са печени или на грил с глазура на базата на соев сос, мирин и захар. Тази готварска техника води началото си от XVII век и името й съдържа в себе си и начина на приготвяне на грил (yaki), и лъскавината на продукта, получена от глазурата (teri).
 
Ако трябваше да приготвя соса терияки по всички правила на изкуството, трябваше да го редуцирам до по-гъста консистенция. Но не го направих, по прозаичната причина, че ми оставаше съвсем малко мирин и нямаше да ми стигне. Добавката на грилован ананас беше пък начин да оползотворя една консерва преди да й изтече срока на годност, пък и го бях видяла на няколко места в нета и идеята ми хареса.
 
Необходимите продукти:
 
(За 4 порции)
500 г телешка кайма
1 малка глава лук
1 ч.л. настърган джинджифил
1 скилидка чесън
4 листа сирене за бургер
4 шайби ананас от консерва (по желание)
1 домат
1-2 листа маруля
За соса терияки:
3 с.л. соев сос
3 с.л. мирин
1 с.л. захар
За карамелизирания лук:
2 глави червен лук
2-3 с.л. захар
1 с.л. масло
Около 50 мл балсамико
 

Първо се приготвя соса терияки, като всички продукти се смесват в купа. Каймата се омесва със ситно нарязания лук, пресования чесън, настъргания джинджифил и половината от соса терияки. Оставя се на хладно около час, за да се смесят ароматите. Запазете останалия сос.
 
Приготвяне на карамелизирания лук: лукът се почиства и нарязва на тънки полумесеци. Маслото се загрява в тенджера на умерен огън и в него се задушава лукът до прозрачно. Поръсва се със захарта, посолява се, подправя с черен пипер и се разбърква добре. Оставя се на огъня за около минута-две. Глазира се с балсамикото (не се навеждайте над тенджерата след като добавите балсамикото, освен ако не сте със запушен нос и търсите незабавно облекчение!). Оставя се за минута-две, огънят се намалява, тенджерата се покрива и се оставя на тих огън за 20 минути, като през последните 5 се отхлупва, за да може течността да се редуцира и карамелът да обгърне парчетата лук. Ако е много кисело, може да добавите още малко захар.
 
Грил, или оребрен тиган се загряват на силен огън. От каймата се оформят 4 сплескани кюфтета като за хамбургер. Намазват се от едната страна с малко от останалия сос терияки. Поставят се на оребрения тиган откъм намазаната страна за 1,5 минути, след което се завъртат на 90 градуса и се оставят за още около 1,5 минути. Горната страна се намазва отново с малко от соса терияки и бургерите се обръщат да се опекат от другата страна, отново първо за минута и половина, завъртане на 90 градуса и още за минута и половина. Едновременно с това и шайбите ананас се запичат за минута-две от всяка страна на оребрения тиган. Бургерите се сглобяват като върху всяко кюфте се поставя лист чедар, шайба домат, шайба ананас, ако ползвате, листо зелена салата и малко от карамелизирания лук. Може да завършите с няколко капки сос терияки, ако ви е останал. Поднасят се с пържени картофи (моите са на фурна) и зелена салата. Също така, може да сглобите бургера директно върху листо маруля.