Изкуство

Чарлийз Терон, убийствено облечена в „Атомна блондинка”

Синди Евънс изследва фотографиите на Хелмут Нютън и стила на певицата Деби Хари, за да пресъздаде духа на 80-те.

Чарлийз Терон, убийствено облечена в „Атомна блондинка”

„Ако знаех, че ще се обади в полицията, щях да си облека нещо друго.”, казва агентката на MI6 Лорейн Бротън малко преди да ступа няколко души в сцена на „Атомна блондинка”. Филмът е с премиера у нас на 11 август.

Всеки, който е видял вече клипове от филма, е забелязал, че Лорейн не си поплюва и не взима пленници – всеизвестен факт е и това, че Чарлийз дава всичко от себе си до степен съвсем наистина да се бие и да загуби дори зъб по време на снимките.

Филмът е адаптация на комикса на Сам Харт от 2012 г. Действието се развива в Берлин пет дни преди падането на Стената, а Лорейн Бротън трябва да разбие група за шпионаж, която поради неизвестни причини е убила друг агент под прикритие.

Това, което привлича вниманието много силно, обаче е не само фактът, че Лорейн е убиец-шпионин тип Джейсън Борн, а и че е убийствено облечена благодарение на художника по костюми Синди Евънс, която изследва фотографиите на Хелмут Нютън и стила на певицата Деби Хари, за да пресъздаде чувство за безвремие в духа на 80-те.

Още в една от първите сцени героинята е облечена в бял винилов шлифер на John Gallianо, което веднага задава и посоката – драматизмът на черно-бялото, контрастиращо на фона на Берлин от края на 80-те (всъщност по-голяма част от филма е снимана в Будапеща). По-натам се появяват убийствените червени обувки с тънкото токче от трейлъра, които Лорейн ще използва, за да се справи с едно от лошите момчета. Dior! Синди Евънс казва, че червеното е добавено „за цвят” и акцент наред с другите акценти, характерни за 80-те (кожа, капси, вериги, големи копчета, винил, паднали рамене, слънчеви очила с червено-розови стъкла и др.).

Всичките обувки за Чарлийз са нови, като някои са преправени, за да съответстват на епохата. Героинята сменя три типа ботуши по време на филма, всички идеално съчетаващи се с днешните стреч материи – изключително важнo, защото Лорейн се движи много. Тези над коляното, които вече предизвикаха малка потребителска буря, са на Stuart Weitzman (това са ботушите Lowland, $885 и са ваши), съчетани са със супер стреч пола на Wolford и винтидж пуловер на Dior. Сакото с паднали рамене е Massimo Dutti. И разбира се, червеното палто с огромните черни копчета – взето е назаем директно от архивите на Dior. Освен Dior и Galliano рамо на гардероба на героинята дават и Margiela (с кашмирен костюм за сцената в колата), Burberry и Saint Laurent.

Повечето от костюмите на героите за филма и някои от тези на Чарлийз са винтидж, избрани са от Angels Costumes, голяма лондонска фирма, занимаваща се с костюми за филми, театри, телевизия. Друга част е от Babelsberg Studio в Берлин. В Будапеща пък екипът претършува и опустошава винтидж бутика Humana, изнасяйки 20 сака с дрехи –  героите за обличане все пак са много и всички са с различен характер!

Отсега не можем да кажем нищо за качеството на филма, нито да дадем оценка, преди да сме го гледали, но за костюмите няма какво да се добави – оценката ни е 6+!