Чаша вино на ден е най-доброто упражнение за дълголетие

Чаша вино на ден е най-доброто упражнение за дълголетие
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Добра новина за всички любители на умерения прием на алкохол. Около две чаши вино или бира на ден увеличават значително шансовете ви да се радвате на правнуци. 

Изследването 90+Study е едно от най-мащабните проучвания, провеждани до момента в Щатите (и продължава). Започнато е през 2003 г. от невроложката д-р Клаудия Кавас и нейния екип в университета на Калифорния. Целта му е да се задълбочи в лайфстайла на хора между 90 и 99 години по отношение на техните навици на хранене, движение и да се установят някакви фактори, определящи качеството и продължителността на живот. 

Един от тези фактори е умерената консумация (около 2 чаши на ден) на бира или вино. Хората с такива навици имат 18% по-голям шанс да доживеят по-дълго. Другият важен фактор е заниманието с хоби. Два часа на ден приятни занимания с хоби също са свързани с по-дългата продължителност на живота. 

Храненето и килограмите изглежда не са чак такъв фактор. Всъщност май е точно обратното. Хора на над 70-годишна възраст с наднормено тегло (не затлъстяване) живеят по-дълго от хора с нормално тегло и такива под нормата. "Не е лошо да си слаб, когато си млад, но е лошо да си слаб, когато си стар", казва д-р Кавас.

В своето съобщение пред Американската асоциация за напредък на науката д-р Кавас признава: "Нямам обяснение за това, но определено вярвам, че умереното пиене увеличава продължителността на живота."

 

Елена е щастливо градско момиче, хранещо най-разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.