Неделен книжен клуб

Чест, срам и обич от Елиф Шафак

„Чест“ е третата книга на Елиф Шафак издадена в България (за предишните две може да прочетете  тук и тук). Три книги са достатъчни, за да имам определени очаквания към онова, което предстои да прочета. В това отношение „Чест“ е по някакъв начин приятно предвидима – написана е четивно и увлекателно, отново има раздвоение на разказа и действието се развива не просто в две географски ширини, но в две напълно различни човешки вселени. Чувствата са силни и безкомпромисни, а героите са свързани чрез сложни семейни връзки, които се разплитат и заплитат до самия край. Този

Чест, срам и обич от Елиф Шафак

„Чест“ е третата книга на Елиф Шафак издадена в България (за предишните две може да прочетете  тук и тук). Три книги са достатъчни, за да имам определени очаквания към онова, което предстои да прочета. В това отношение „Чест“ е по някакъв начин приятно предвидима – написана е четивно и увлекателно, отново има раздвоение на разказа и действието се развива не просто в две географски ширини, но в две напълно различни човешки вселени. Чувствата са силни и безкомпромисни, а героите са свързани чрез сложни семейни връзки, които се разплитат и заплитат до самия край.

Този път героините на Шафак са от турската част на Кюрдистан. Едната живее там, в родното си село в пустошта, а другата в космополитния Лондон. В същото време двете са свързани силно и съдбовно не само защото са близначки, а защото носят в себе си неизкоренимите и неизменни принципи на своя род и вяра. 

В своите лекции по света Елиф Шафак говори за това, че ако хората живеят затворени в един кръг, те вехнат и умират. Странно е, че това е съдбата на героите в книгата й, които се оказват напълно неспособни да се променят и да приемат различния свят, в който са попаднали в Англия. По един съдбовен начин жените и мъжете в романа остават в плен на своето общество, в което честта е над всяка любов, срамът се измива с кръв, а обичта към семейството е без значение пред традициите и онова, което е правилно и редно. Особено добре са описани децата Искендер, Есма и Юнус, раздвоени межди два толкова различни свята. 

Мистерия, романтика, драма, красота, приключения, бунт – в книгата на Елиф Шафак има по малко от всичко, така че може да си подарите това пътуване в един колкото екзотичен, толкова и близък свят.