Изкуство

Чет Бейкър – Born To Be Blue

Любовта ми към джаза не е от пръв поглед, тази музика е за old souls, а аз никога не съм била такава.

Чет Бейкър – Born To Be Blue

Любовта ми към джаза не е от пръв поглед, тази музика е за old souls, а аз никога не съм била такава. Първият джаз албум, който си купих сама, е Jazz For A Rainy Afternoon (1998 г.) и оттогава свързвам тази музика с дъжда, меланхолията, размишлението и усамотението. Не тъжно преживяване, но тежко и самодостатъчно. Влюбването ми в джаза е нещо, което е в движение, то продължава и не знам къде ще ме отведе или кога.

Джазът е перфектният резултат от срещата между музиката и поезията. Английският език, който обожавам, за мен е най-красив именно в поезията на джаза. Той е вселена, от която познавам само няколко от по-ярките звезди. Една от тях е Чет Бейкър, който откривам в момента. Любимият ми негов албум е Chet Baker Sings – мечтая да приспивам дете на него.

Чет Бейкър е тромпетист (всъщност са го наричали "кралят на тромпета"), който има най-нежния, чист и тъжен момчешки глас. Той е от поколението на поетите, смесили гения си с хероин, намерили смъртта си в хотелски стаи или на мокрите паважи под тях, далеч от любовта и от света. Хора, които са живели за изкуството си, дали са всичко, а са получили само тъга, от която са родили шедьоври като My Funny Valentine.

Неговият драматичен живот е тема на нов филм, Born To Be Blue, който очаквам с огромно нетърпение и който вероятно скоро ще се появи най-после и в Европа. Итън Хоук изглежда идеалният актьор за ролята на Чет Бейкър и още от трейлъра ми се иска да спечели "Оскар".

Дотогава, слушайте... 

Save