Начин на живот

Летни маршрути: Friends, Лозенец

Невероятно, но факт – гастрономическото ми откритие за миналото лято не е някое претенциозно софийско заведение, а ресторант на морето.

Летни маршрути: Friends, Лозенец

Невероятно, но факт – гастрономическото ми откритие за миналото лято не е някое претенциозно софийско заведение, а ресторант на морето. И то не къде да е, а в задръстения от софиянци Лозенец, в който изборът за мен беше сведен само до Мезе, Сезони и By Sandwich. Оказа се, че хората явно отдавна знаят за ресторанта на хотел Friends, защото мястото беше пълно. Толкова, че за петък и събота нямате шанс без резервация.

И така, първо – обстановката. Бели дървени мебели, съчетани с пищно озеленяване,  доза непретенциозност и щипка ориентализъм. Този еклектичен, но симпатичен подход е прехвърлен и в менюто, което представлява очарователна смес между българска, средиземноморска и азиатска кухня, и трите – представени достойно.

Да си призная, бях доста затруднена в избора, освен това менюто е така написано, че всичко ти се дояжда. Затова решихме да се придържаме към по-сигурната линия на поведение и се съсредоточихме върху българското меню. Селска салата, кьопоолу, тиквички, чернокоп на скара. Перфектно. На следващата вечер опитахме сушито /с лека забележка към ориза/ а през деня – обедното меню. То е предимно българско, със сериозен акцент върху сезонната кухня – миш-маш, пиле лютика, зелен фасул. А, имаше и гаспачо, може би е най-хубавото гаспачо, което съм опитвала.

Ако си мислите, че това е всичко, съвсем не. Ресторантът предлага и закуска – хем класическа като избор, хем оригинална като детайли. За десертите – опитах само Зупа Инглезе-то, беше огромно и също толкова вкусно. Във витрината и по масите видях и другите предложения – тирамису, чийзкейк и прочие. Май бях уцелила най-оригиналния десерт.

Обслужването беше повече от сърдечно, което понякога е всичко, от което имаме нужда. Единственото ми съжаление, е че този прекрасен екип след края на сезона няма да дойде в София, а ще замине за Банско, където ще работи за гостите на зимния Friends. Това всъщност е добре, стига да ходите там достатъчно често и банската кухня да ви е поомръзнала.