Ретро

Цветни снимки от Париж ни връщат в Belle Époque!

По тези улици са вървели Пикасо и Гъртруд Стайн...

[[more]]Това са може би последните снимки от Париж в самия край на периода Belle Époque – златно време на културен разцвет, технически прогрес и просперитет. Времето на малките кафенета и кабарета на Париж, на безгрижието и оптимизма, на апогея на фотографията и раждането на киното, на зараждането на модернизма в изкуството – времето, което до ден днешен кара хората да изпитват една особена носталгия като тази по изгубения рай.

През 1909 г. френският банкер Алберт Кан наема четирима фотографи, за да документират с камери Autochrome Lumière онова, което виждат по света. Това е една от първите цветни фотографски техники, патентована през 1903 г. от братята Люмиер, преди изобретяването на цветната филмова лента през 30-те години на XX век.

Едно от местата, което четиримата документират, е Париж. През 1914 г., точно преди избухването на Първата световна война, те правят тези фотографии. По-опитното око вижда, че кадрите са в някаква степен редактирани – цветовете са засилени и са изчистени несъвършенства, но какво от това? По тези улици са вървели Пикасо и Гъртруд Стайн, виждаме един друг Париж, който сякаш се събужда, за да посрещне едно друго, ново бъдеще. Време, когато човекът ще иска повече за себе си, а техническият прогрес ще заема все по-голяма част от живота му на фона на града, съхранил завинаги красотата на миналото.