Изкуство

"Да обичаш Винсент"

Заглавието е нескопосано преведено на български - художникът просто така е завършвал писмата до брат си.

"Да обичаш Винсент"

В една кинокласация за мили и умни момичета (сещате се кои) поставих в петицата си за годината Loving Vincent - игрално-анимираният (!) новаторски проект на Хю Уелчман и Дорота Кобиела (тя е отговаряла за "рисуваната" част) със седем награди, включително Eвропейски филм на годината, номинация за "Златен глобус" и оценка 7.9 в IMDb. Гледах го на пълен (голям) салон и съм ядосан и възмутен, че толкова бързо слезе от екран. Заглавието е нескопосано преведено на български - художникът просто така е завършвал писмата до брат си. [[quote:0]]Винсент ван Гог (Робърт Гулачик), геният с трескав поглед, налудно поведение, хлътнали бузи и огнено рижи коса и брада, всъщност като че ли не е главен герой в историята. Арман (Дъглас Бут), синът на неговия хазяин Жозеф Рулен (Крис О'Дауд), почтен и честен човек с огромна брада, шеф на поща, е помолен от баща си да намери Тео ван Гог (Чезари Лукашевич) и да му занесе последното писмо на Винсент (връщат го от адреса поради липса на получател).

Младежът, хубавец със скулесто лице, напета фигура, гиздави мустачки и все още порозовели бузи, не е харесвал художника и с неприкрита досада и неприязън приема задачата. Открива търговеца на бои и материали Танти (Джон Сешънс), добър и щедър чичко, след това попада на прословутия д-р Гаше (Джеръм Флин, да внимават почитателите на Game of Thrones) - потаен и подозрителен кокалест лекар и художник-аматьор, и на красивата му, млада и дръзко непочтителна дъщеря Маргьорит (Сиорша Ронан), охранявана от враждебната и зла изпита и саркастична прислужница Луиз (Хелън Макрори).

Всичко се превръща в задъхана и напрегната криминална история - самоубил ли се е Ван Гог или е бил убит? Арман все повече потъва в задачата и изгаря в мисията си, получавайки ценни сведения от местния лодкар (Ейдан Търнър), наблюдателен и хитър бачкaтор-печалбар, и от ханджийката Аделин (Елеонор Томлинсън), очарователна, грациозна и самонадеяна девойка, по която мимоходом си пада. [[more]] Кой се самоубива с изстрел в стомаха (а не в главата или сърцето) с чужд пистолет и има ли наистина любовна и интимна връзка между гения и много по-младата дъщеря на неговия приятел (и почитател, който цял живот го копира)?

Филмът е първо заснет, а след това оцветен от над 100 художници под ръководството на Кобиела в цветовете на 120 от 800-те картини на Ван Гог. Въздействието е магическо и рязко потапящо в света на твореца, започнал да рисува на 28 и умрял трагично на 36, вложил невиждан природен талант, бурна страст и буквално вградил себе си в своите произведения. Как е умрял, е интересно и увличащо, но не и най-важното в този мистериозен и тотално обречен на изкуството живот.

 

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, само той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични знания в гореизброените области и не само в тях. За наша радост Боян има собствен блог, статии от който публикуваме при нас с неговото любезно съгласие. Останалите му титанични материали можете да откриете тук.