Момичешки тайни

Да си поговорим малко за хормоните

Желанието за секс при жените е пряко свързано с нивата на тестостерон.

Да си поговорим малко за хормоните

Снимка: Scott Webb

Знаехте ли, че естрогенът се произвежда от тестостерона? А подозирате ли какво се случва при ниски и високи нива на т.нар. мъжки хормон в женското тяло? В днешната статия на Страхил Иванов ще научите важни неща за здравето и ще получите ценни съвети, които със сигурност ще ви бъдат от полза. Приятно четене!

Сред много жени има известно объркване относно ролята на тестостерона в женското тяло. Повечето жени са на мнение, че този хормон не играе абсолютно никаква роля при тях. Но ще се опитам да бъда максимално ясен – тестостеронът е жизнено важен хормон както при мъжете, така и при жените.

Мисля, че неразбирането идва от факта, че традиционно първото нещо, което идва в ума ни, когато чуем думата „тестостерон“, е плещест мъж с огромни мускули. Предполагам, че е трудно да се разбие този стереотип, но аз ще се опитам да го направя. Човешкото тяло функционира по изключително сложен начин и е наивно да класифицираме даден хормон като изцяло мъжки или изцяло женски. Твърденията от типа „мъжете произвеждат тестостерон, а жените произвеждат естроген“ не кореспондират с реалността.

Някои жени дори смятат, че физиологично не могат да синтезират тестостерон и че той се произвежда единствено от тестисите. Други пък стигат дотам, че се страхуват от тестостерона, защото си мислят, че малко тежести във фитнеса и малко месо в чинията ще ги превърнат в женската версия на Арнолд Шварценегер.

В съзнанието ни едва ли не е запечатано, че естрогенът и тестостеронът са два напълно противоположни хормона, които непрекъснато воюват помежду си за надмощие.

В действителност, разбира се, тестостеронът е изключително важен за женското тяло. Жените произвеждат по-голямата част от тестостерона в яйчниците. Останалата част се синтезира от надбъбречните жлези. Но какви са функциите на тестостерона при жените?

Либидо

Желанието за секс при жените е пряко свързано с нивата на тестостерон. Намалените нива на тестостерон водят до понижено либидо. Тук говорим изцяло за причинно-следствена връзка. Щом жените наближат менопаузата, започват да произвеждат все по-малко тестостерон, което води до понижено либидо. Независимо колко много ви се иска да правите секс, без правилния хормонален баланс, който включва достатъчно тестостерон както при мъжете, така и при жените, няма да изпитате физическа потребност от това.

Производство на естроген

Естрогенът се произвежда от тестостерона. Да, прочетохте правилно. Без тестостерон жените не могат да произвеждат естроген. Нека подкрепя това твърдение с малко факти. Тестостеронът отговаря за производството на естрадиол – главният естрогенен хормон при небременните жени, докато настъпи менопаузата. След менопаузата започва синтезът на естрон, а при бременните жени се отделя естриол. За целите на нашата статия под „естроген“ разбираме хормона естрадиол, произвеждан от тестостерона.

Изграждане на мускулна маса

Също както при мъжете, тестостеронът отговаря за поддържането и развитието на мускулна маса при жените. Да не забравяме, че всички ние – независимо от пола – сме човешки същества и хормоните играят почти еднакви роли в телата ни. Но понеже жените произвеждат около 10 пъти по-малко тестостерон от мъжете, е невъзможно да натрупат значителна мускулна маса (без да взимат анаболни стероиди).

Здрави кости

Един от многото нежелани странични ефекти на противозачатъчните хапчета е, че намаляват плътността на костите. Причината за това е отделянето на полов хормон-свързващия глуболин (sex hormone binding glubolin или SHBG, както е абревиатурата му на английски), който се свързва с молекулите на тестостерона. Тестостеронът играе важна роля за правилната костна минерализация и при двата пола.

Истина е, че жените произвеждат далеч по-малко тестостерон от мъжете, но чувствителността им към този хормон е много по-голяма. Казано с прости думи, жените не се нуждаят от толкова високи нива на тестостерон, за да функционира тялото им оптимално. Това не означава, че тестостеронът е по-малко важен при тях – той играе същите жизнено важни роли, както и при мъжете.

Всички тези ползи от тестостерона се наблюдават само когато хормонът е във физиологичните норми. Все по-чест проблем при жените (около 5-10%) са високите нива на тестостерон – състояние, носещо


сложното наименование хиперандрогенизъм.

Хиперандрогенизмът обикновено се дължи на поликистозния овариален синдром (ПКОС). При жените с този синдром се наблюдават симптоми като акне, окосмяване по лицето и тялото, оредяване на косата, повишена мускулна маса, нередовен менструален цикъл и удебеляване на гласа.

Има и други състояния, които водят до повишени нива на тестостерон – уголемяване на надбъбречните жлези и рак на яйчниците, но ПКОС е най-честият причинител. Ако имате съмнения, че вашите нива на тестостерон са завишени, ви съветвам да посетите ендокринолог и да направите необходимите изследвания.

Как да понижите нивата на тестостерон по естествен път?

Ако резултатите от изследванията потвърдят опасенията ви, най-вероятно ще ви бъдат предписани медикаменти, които понижават нивата на тестостерон. Освен чрез приема на лекарства можете да подпомогнете понижаването на тестостерона и чрез промени в начина си на хранене, физическа активност и ежедневни навици – все фактори, оказващи огромно влияние върху хормоналния баланс.

Като за начало намалете приема на захар и рафинирани въглехидрати. Тези храни бързо повишават кръвната захар, което води до високи нива на инсулин. Инсулинът, от своя страна, стимулира яйчниците да произвеждат повече тестостерон. Прекалената консумация на захар може да доведе и до други усложнения като диабет и сърдечни заболявания. Следователно най-добрата стратегия е да страните от тези храни и да преминете към по-балансиран и здравословен хранителен режим, богат на фибри, добри мазнини, плодове и зеленчуци.

Друга добра стратегия е да консумирате повече соеви продукти. Тофуто например повишава нивата на полов хормон-свързващия глуболин, който, както вече казвахме, се свързва с молекулите на тестостерона.

Препоръчвам ви да ограничите приема на белтъчини от животински произход (месо, яйца, мляко), тъй като високият прием на животински протеин е положително свързан с високите нива на тестостерон.

Над половината от жените с повишени нива на тестостерон страдат и от наднормено тегло. Ако вашият случай е такъв, добра идея е да свалите излишните килограми – това ще нормализира нивата на кръвна захар и ще потисне симптомите на хиперандрогенизма. Изпълнявайте упражнения с умерена интензивност 45 минути на ден 3-4 дни в седмицата.

Чаят от мента има благоприятен ефект при жените с ПКОС, като понижава нивата на тестостерон и помага за преодоляване на симптомите. Пийте една чаша ментов чай два пъти дневно.

В обобщение, балансираното хранене и физическата активност могат да помогнат в процеса на регулиране на тестостерона при жените. Както винаги съм ви съветвал, преди да предприемете каквито и да е действия, е по-добре да говорите с вашия лекар, да установите моментните хормонални стойности и да изключите съпътстващи заболявания и състояния.