Изкуство

Децата на Париж

Дуано прави стотици снимки на децата в Париж непосредствено преди, по време и след Втората световна война.

Децата на Париж

Френският фотограф Роберт Дуано остава в историята със снимката си Le baiser de l’hôtel de ville, на която млада двойка се целува пред хотел де-Вил в Париж. Това и до днес се смята за една от най-романтичните снимки на Париж и е продадена на милиони картички и плакати.

[[more]]Роберт Дуано е роден през 1912 година и остава пълен сирак преди да навърши седем години. Въпреки това той успява да завърши училище по гравиране и литография и да стане професионален фотограф. Отначало бил твърде срамежлив и се притеснявал да снима хора, но по-късно това станали предпочитаните му обекти. Особено децата. Сам останал сирак през Първата световна война, където загива баща му, Дуано прави стотици снимки на децата в Париж непосредствено преди, по време и след Втората световна война.[[gallery]] Животът в окупирания от нацистите Париж е труден и несигурен, улиците са кални, пред магазините се вият дълги опашки. Това не пречи на децата да правят същото като всички техни връстници по света - да играят, да ходят на училище, да карат кънки и колела и да се забавляват с цялото си сърце. 

Робърт Дуано умира през 1994 година, като приживе е носител на най-високите награди за изкуство, включително Орденът на почетния легион.