Общество

Образованието в Дания - едно от най-добрите в света

Демократичната образователна система е основна предпоставка за възпитаване на демократично мислещи и социално активни граждани.

Образованието в Дания - едно от най-добрите в света

В разгара на дебата за българското образование, нека се запознаем с това как функционира една от най-добрите образователни системи в света, датската. Като родители имаме право на решаващия глас в този дебат, който е от ключово значение за личностното развитие на децата ни. Повече за датската образователна система можете да научите и лично, присъствайки на Втората национална среща за свободно развитие на образованието, за която писахме.

Дания е една от водещите демокрации и икономики в света. Според Индекса за икономическа свобода, тя има максимални оценки за върховенство на закона и пазарна свобода. Fredom House дава на Дания максималната оценка за гражданска и политическа свобода, и съблюдаване на човешките права. Това не е случайност. Дания е една от първите страни, демократизирали образованието си. Отделят му огромно внимание – близо 9% от БВП отиват за образование. В резултат, Дания отглежда активни, образовани граждани, които имат много висока избирателна активност (85%), а продуктивността на труда е една от най-високите в света.

[[quote:0]]

Демократизацията на образователната система в Дания е резултат от обществените движения, които трансформират датското общество от средата на XIX в. Двама души от ключово значение за новите идеи за демократизация на образованието са поетът, философът и свещеникът Николай Грундвиг и учителят Кристен Колд. Още от началото на XIX в. те формулират и настояват за правото на родителите да избират образованието на децата си, което поражда силно движение за родителска отговорност. От тяхна гледна точка ученето не се осъществява единствено в рамките на училищните институции, в които човек прекарва само определен брой години. Ученето е процес, който никога не приключва и е от съществено значение за живота на човека и ролята му на този свят.

Грюндвиг и Колд се противопоставят на прекаленото ударение върху буквоядството в ученето и въвеждат педагогическия метод на разказа. Разказването на истории, поезията и песните свързват хората, тъй като им предоставят обща референтна точка. Освен това разказването на истории запознава детето с митичното, с мистерията на живота и съществуването. Усетът за тези неща е изключително важен, както за личния живот на индивида, така и за живота му като член на обществото. Те обръщат сериозно внимание на емоционалността на детето и на играта като ключов фактор за неговото учене. Грундвиг също пише, че държавата не може да обучава децата в идеология и ценности, които противоречат на убежденията на родителите им – тя не може да влиза в ролята нито на църква, нито на училище. Разделението между църква и държава върви паралелно с разделението между образование и държава.

[[quote:1]]

Свободните училища се появяват като алтернатива на държавните училища. Съществуването на алтернатива на държавните училища е важен фактор за стимулиране развитието на самите държавни училища. Тъй като се приема, че най-добрият вариант е детето да бъде образовано от собствените си родители, едно от най-важните неща за учителите става не толкова свидетелството за тяхната квалификация, колкото способността им да се отнасят към децата като родители. Училището се разглежда като продължение на дома, както и на ценностите на дома, а не обратното.

Правното изражение на принципа за правата на родителите може да бъде открито в първия закон от 1814, според който „Задължението за изпращане детето на училище отпада за тези, които поемат сами отговорността за образованието му“. Тази разпоредба най-вероятно е била предназначена за по-богатите семейства, които са можели да си позволят да наемат частен учител. Но през 1830 бързо се установява, че всички, включително обикновените хора, не подлежат на задължението да пращат децата си на училище, ако сами се погрижат за образованието им. С приемането на Закона за свободните училища през 1855 г. правата на родителите биват твърдо установени, а по-късно законодателството доразвива този принцип. От 1908 г., когато свободните училища започват да получават финансиране, държавата плаща за правото на всички родители, независимо от икономическото си положение, да решават как децата им ще бъдат образовани. Това продължава и днес да е основната цел на държавната субсидия.

Традицията на свободните училища в Дания се корени в домашното образование. Макар днес да не са много родителите, които избират този вариант, той си остава основният принцип за свобода на образованието в Дания.


[[quote:2]]

Датската образователна система стъпва върху принципа на задължителното образование, не на задължително ходене на училище. Това означава, че за образованието на децата са отговорни родителите и следователно са свободни да избират между домашно образование, общинско училище или свободно училище. Идеите на Грундвиг и Колд намират изражение в дългогодишната традиция на самоуправление, както в частните, така и в държавните училища. Освен това датските родители имат право да основават независими училища въз основа на принципите, които считат за правилни. Държавата не цензурира идеологическите основи на свободните училища.

[[quote:3]]

Днес 17 % от децата в Дания учат в свободни училища. Тези училища не са задължени да копират образованието в държавното училище, те могат да определят самостоятелно основните образователни етапи и моменти на приключване за всеки предмет. Също така могат да не провеждат формални изпити. Училищата публикуват публично информация за това, дали следват учебната програма на държавните училища или не. Около 30 от общо 540 свободни училища са декларирали, че не провеждат изпити и не пишат оценки.

Според датското законодателство, образованието трябва да осигури на учениците възможности за личностно развитие. Освен това в закона се посочва, че свободните училища трябва да подготвят учениците да живеят в общество като датското, съблюдавайки основните човешки права и принципите на свободата, демокрацията и равенството.

Изискването към свободните училища е нивото на предоставяното от тях образование да е принципно, сравнимо с нивото в общинските училища – нещо, което е въпрос на преценка на избрания от родителите надзорник на училището.

 [[quote:4]]

Първостепенният надзор и оценка на свободните училища е в ръцете на родителите. Те трябва да контролират практиките на училището, както и да осигурят подхода за надзор във всяко училище. Единият вариант е бордът - в сътрудничество с родителите - да избере един или няколко надзорника, които са сертифицирани от държавата. Те следят стандартите за изучаването на датски, математика, английски език. Освен това, въз основа на преглед на училището като цяло, те се грижат да следят качеството на образованието в него да е най-малко толкова добро, колкото в общинско училище.

Друг вариант е бордът и родителите да решат да правят оценка на училището сами, вместо да избират надзорници. В този случай Министерството на образованието одобрява специфичния им метод за самооценка.

Министерството на образованието също осъществява надзор – надзор на риска, тематичен надзор и индивидуален надзор. Надзорът на риска се изразява в следене в дългосрочен план на определени показатели - например на процента на учениците, които продължават образованието си след 9-и клас. Тематичният надзор се изразява в проверки в някои от училищата с определени специфики – например училища, в които не се провежда общонационалният изпит за завършване на 9-и клас. Индивидуалният надзор се извършва по молба на родители или информация от други източници.

Принципната цел на надзора е да се установи дали преподаването предлага минималния стандарт. Ако това не е така, в резултат от проверката се очаква училищата сами да намерят начин да внесат подобрения в резултатите си. В противен случай след повторна проверка може да бъде спряна субсидията на училището.

[[quote:5]]

Демократичната образователна система е основна предпоставка за възпитаване на демократично мислещи и социално активни граждани. Демокрацията не е просто предмет, който, ако бъде въведен и бъде преподаван, ще създаде желаните нагласи. [[more]]Да се научиш на демократичност е въпрос на усвояване на умения, не на зазубряне на информация. То е същото като карането на колело – колкото и квалифицирани учители да се заемат с преподаването му, какъвто и учебен план да разработим и какъвто и учебник да напишем за карането на колело, учениците няма да се научат да карат колело, докато не им дадем самото колело, за да пробват и да се научат да го карат.

В много области от живота личният опит е решаващ и има предимство пред теоретичните знания. Ето защо в контекста на България, ако желаем активни, социално ангажирани и демократично мислещи граждани, няма друг начин, освен емократизирането на образователната ни система.

Към днешна дата тя е наследник на тоталитарното ни минало, изцяло пирамидална и бюрократична структура без реално учителско, родителско или ученическо участие, без реална алтернатива в лицето на частни или свободни училища с различни педагогически подходи.

Именно това е причината, поради която сред младите хора продължават да се възпроизвеждат недемократични нагласи и социална апатия въпреки номиналното съществуване на България като демократична страна.

Крайно време е да позволим на децата да се учат на демокрация, на сътрудничество и на социална активност от личния си опит. Крайно време е да им позволим да го правят в училище.