Нещо очаквано

Десети юбилеен „Менар“ – кино, книги, чай

През зимата с фестивала „Менар“ винаги е по-цветно и по-топло.

Десети юбилеен „Менар“ – кино, книги, чай

Три любими неща. През зимата с фестивала „Менар“ винаги е по-цветно и по-топло и съм сигурна, че съвсем неслучайно организаторите Здравко и Ангел от сдружение „Позор“ са избрали този сезон за своя най-стар и най-популярен фестивал. Както самите те обясняват, „Менар“ има за цел да запознае българската публика с културата и традициите на ислямския свят, да представи най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. [[more]] Тази година юбилейният фестивал ще ни зарадва и с многобройни съпътстващи събития – на практика всяка вечер в рамките на фестивала ще имаме възможност освен да гледаме кино, и да присъстваме на литературни четения, представяне на автори и книги от региона, концерти и специални събития изненади. И да пием чай, разбира се.

„Менар“ винаги е бил фестивал, за който жените са във фокуса на вниманието. Мога да го кажа със сигурност, защото не съм пропуснала нито едно издание. Съвсем обратното на онова, което си мислим за Ориента и за отношението към жените на изток от България, в исляма жената често има своя особена роля на главно действащо лице в семейството. Тя е боготворена като майка, а като съпруга нерядко има много голяма власт и впечатляващи умения на тактик и дипломат.

И тази година филмите и книгите ще ни дадат възможност да се запознаем с такива жени, да погледнем в домовете им, да съпреживеем техните съдби, да се забавляваме и надявам се, да се научим на малко повече емпатия, съчувствие и обич. Моите фаворити от „момичешките“ филми са: „Годеж под пара“, „Господарката Збейда“, „Фадма“, „Прах“, „Негар“, „Лина“ и „Мери Ком“. Забелязахте ли колко много от заглавията са женски имена?

Пълната програма на „Менар“ вижте тук.