От А до Ям

Джинджифилови курабийки

Наближава Коледа и е време да замирише на джинджифилови курабийки у дома!

Джинджифилови курабийки
За първи път прочетох за джинджифилови курабийки (ginger cookies) преди близо 15 години в една детска книжка в училищната библиотека. Тя разказваше историята на едно американско момиче Саматна от началото на миналия век, което живееше с богатата си и строга баба в голяма къща с викториански порядки. Най-добрата компания на Саманта беше старата тъмнокожа готвачка и на Коледа двете проготвяха джинджифилови курабийки. В края на историята беше публикувана и рецептата.
 
Толкова бях вдъхновена от историята на Саманта и прекрасните илюстрации в книжката, че исках непременно да направя тези курабийки за Коледа. Спомням си как тогава обиколих всички магазини да търся динджифил и навсякъде продавачките ме гледаха с учудване и неразбиране. По това време в България никой не беше чувал за джинджифил!
 
Днес почти от всеки магазин можем да си купим джинджифил на прах, а в по-големите магазини и пресен корен от това изключително полезно растение! Известен на китайците и индииците още от древността, джинджифилът се използвал първоначално само за медицински цели преди да превземе кулинарията. Постепенно малкият корен намира място в чайове, запарки, солени ястия и десерти.
 
Добър е за лечение на простудни заболявания, защото стопля организма и подобно на чесъна действа като естествен антибиотик. Притежава антиоксиднантно действие и стимулира циркулацията на кръвта. Подобрява храносмилането, действа благоприятно на нервната система и повишава настроението.
 
Именно защото е от т.нар затопляща подправки, джинджифилът е популярна съставка в коледните сладкиши. Дори прочутото човече курабийка от коледните истории всъщност е ginger-man.
 
Вече не си спомням точната рецепта зад жинджифилови курабийкиот книжката за Саманта, но тази, която ви предлагам, е пробвана многократно и освен, че е лесна за прогтвяне, обещавам да изпълни дома ви с аромат на Коледа и да ви създаде празнично настроение.
 
Джинджифилови курабийки с тъмна меласа
 
Продукти за 25 курабийки
 
•180 гр брашно от спелта
•60 гр бадемово брашно
•80 гр кафява захар
•100 гр тъмна меласа
•75 мл зехтин
•50 мл хладка вода
•1 ½ с.л. джинджифил на прах
•1 ч.л. настърган на ренде пресен джинджифил
•2 ч.л. бакпулвер
•½ ч.л. сода за хляб
•1 ч.л. ванилова захар
•½ ч.л. канела
•¾ ч.л. сол
 
Приготвяне:
 
Фурната се загрява на 180 гр.
 
Широка тава се застила с хартия за печене и леко се намзнява.
 
Всички сухи съставки (брашно, захар, джинджифил на прах, бакпулвер, сода, ванилова захар, канела и сол) се смесват в дълбока купа.
 
Течните съставки (меласа, зехтин, вода и пресен джинджифил) се смесват в отделна купа.
 
Течните съставки се добавят постепенно към сухите и се замесва меко тесто. От тестото се оформят топки и се подреждат в тавата. По желание може да се поръсят със смес кафява захар и смлени орехи.
 
Курабийките се пекат от 8-10 минути и се оставят да се охладят. При изваждане от фурната курабийките а меки, но като изстинат се втвърдяват отвън, а сърцевината им остава мека. 

За автора:
Магдалена е хранителен терапевт. Работи предимно с жени – бъдещи майки, жени с фертилни проблеми, със заболявания на репродуктивната система или просто с дами, които искат да се хранят по-добре и да повишат качествотo си на живот. Научете повече на www.zdravismagi.com