Нещо очаквано

Дългата нощ на театрите

Над 100 събития в 17 български града

Дългата нощ на театрите

Задава се едно от най-вълнуващите културни събития на годината - "Нощ на театрите"! На 19 ноември почитателите на театралното изкуство ще се впуснат в истинско приключение, което ще превърне техните градове в своеобразна сцена. Над 100 събития в театри, алтернативни локации, зали, клубове и галерии в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Сливен, Шумен, Благоевград, Хасково, Димитровград, Казанлък, Перник, Кърджали, Смолян, Симитли и Търговище ще ни дадат възможност да се докоснем до театъра по интригуващ и запомнящ се начин. [[more]] Популярни лица на българския театър станаха посланици на европейската инициатива "Нощ на театрите". Фотографиите от проекта "Нощни персонажи", дело на Павел Червенков, ще бъдат представени във фоайето на Камерна сцена в Народен театър "Иван Вазов", в Квадрат 500 и в Драматичен театър Пловдив. Официалното откриване на изложбата е на 16 ноември в 19:30 ч. във фоайето на Квадрат 500. Освен че позираха за снимките, Владо Пенев, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Деян Донков, Иван Бърнев, Ованес Торосян, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова и Биляна Петринска споделиха своя любим цитат от Шекспир и добавиха към него личен коментар.

Дискусията в Народния театър с участието на театрални хора, творчески личности от рекламния бизнес и представители на корпоративната сфера ще постави интересни и актуални въпроси относно мястото на театралното изкуство в XXI век и връзката му с публиката. Сцена IV етаж, 17 ноември 19:30 ч., вход свободен.

Проектът "Кастинг" ще представи една малко скрита част от ежедневието на актьорите, опитвайки се да даде отговор на въпроса "Какъв е пътят до една роля и на кого му стиска да го измине?". Двайсет и осем актьори ще ни покажат своята интерпретация на вечните думи на Шекспир. В 6-минутния филм, продуциран от Interview.to и дело на младия режисьор Явор Веселинов, ще видим тъга, шега, възбуда, възмущение, вглъбяване, замисляне, дъх, мълчание, миг, вечност, човечност, изтънченост, лудост, любов и още много.

Pecha Kucha Night предизвиква хората да споделят лични истории, повлияни от Шекспир. В клуб "Алкохол" на 18 ноември от 20:00 ч. ще се случи нещо средно между шоу и приятелски разговор, като всеки от участниците ще представи визуален материал, вдъхновен от автора на "Ромео и Жулиета". Входът е свободен.

За да сте информирани и да следите всичко, което ще се случва в "Нощта на театрите" тази година, изтеглете безплатното мобилно приложение от Google Play и AppStore. То е разработено от Mtel специално за инициативата като подарък за всички почитатели на театралното изкуство. Пълната програма по градове е достъпна на сайта на събитието, а новините - във Фейсбук страницата му.

Маратонът започва!