Неделен книжен клуб

"Дюи - котето от малката провинциална библиотека, което трогна света"

Мила, топла история, започваща в един студен зимен ден, когато в малък градец на щата Айова в кутията за връщане на книги на обществената библиотека намират малка пухкава премръзнала топчица.

"Дюи - котето от малката провинциална библиотека, което трогна света"

"Дюи - котето от малката провинциална библиотека, което трогна света" на Вики Майрън и Брет Уитър, книгата, която издателство "Еднорог" пусна на книжния пазар през последния месец от 2016 г., беше моето почти единствено желание за четиво по Коледа. Сбъднах го по възможно най-добрия начин, почти като в клише от романтичен филм за сезона на чудесата - сняг, планина, камина, прясно изпечени кифлички, сладки и историята за оранжевото коте.

Това е мила, топла история, започваща в един студен зимен ден, когато в малък градец на щата Айова в кутията за връщане на книги на обществената библиотека намират малка пухкава премръзнала топчица. Вики Майрън полага много усилия и любов, за да убеди съгражданите си и отговорните за управлението на града в това котката да остане на отглеждане в библиотеката. Мъникът получава името си в чест на известната квалификационна система за подреждане на книгите в библиотеките за обществено ползване. В продължение на деветнайсет години работи за популяризирането на четенето, съхранява положителната енергия, вярата в доброто, предизвиква щастливи усмивки, печели приятели и известност. [[more]] Няма как да не заобичате и вие този риж хубавец и да не се забавлявате от успешните му номера, да не следите с възхита походите му под лампите на тавана в библиотеката, да не се тревожите дали ще бъде намерен в единственото му бягство към далечното неизвестно, на две пресечки от сградата, да не завиждате на онези, в чийто скут се сгушва, да не сте очаровани от красивата му и спокойна увереност на пазител и да не се възхищавате на верността и лоялността му.

Дюи, рижият котарак, който завинаги ще ви посреща, помахвайки на входа на една библиотеката в земите на Айова, ще се нареди до останалите забележителни "книжни" котки, които ние, любителите на тези пухкави създания, пазим в сърцата си.