Общество

Дж. К. Роулинг и изкуството да отговаряш на тролове

Нервите на Дж. К. Роулинг изглеждат железни и размяната на реплики продължава вече втора седмица.

Дж. К. Роулинг и изкуството да отговаряш на тролове

Дж. К. Роулинг е много активна в Twitter, а когато миналата седмица Доналд Тръмп издаде заповедта за ограничаването на достъпа на легално получили визи граждани от няколко мюсюлмански държави, "кралицата на Twitter" имаше какво да каже.

Всичко започна от туийт на Роулинг, цитиращ Евангелието от Матей, в отговор на туийт на Майк Пенс.

jk_rowling "Защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а навреди на душата си? Или какъв откуп ще плати човек за душата си?"

А после и:  

jk_rowling "Когато работех в Amnesty International през 80-те, това бяха истории, разказвани от политически затворници по време на диктатури."

Едва ли някой е очаквал отпора, който последва. На последния пост лице, нарекло се Мистър Америка, отговори: 

"Ти си голяма жена, чиято кариера стои върху истории за зубър, който превръща хората в жаби. Стой далеч от политиката."

Мистър Америка очевидно не е чел, нито гледал "Хари Потър". Мистър Америка не знае, че Хари не превръща хората в жаби и че не той е зубър, а Хърмаяни. Реакцията му обаче е красноречива и много напомня онези, които прочетохме и след речта на Мерил Стрийп: "Тя е актриса, какво разбира от политика?!".

 

 

jk_rowling "В свободните страни всеки може да говори за политика."

Де да беше така лесно...

Следва отговор от почитателка на Роулинг.

@jk_rowling "Радвам се, че мернах тази статия в yahoo. Сега ще изгоря книгите и филмите също!"

jk_rowling "Пушекът от DVD-тата е токсичен, но аз все още имам парите Ви, мога да Ви заема запалка."

@jk_rowling "Току що изгорих всичките си книги за Хари Потър, след като бях фен 17 години. Разстроена съм, че трябва да се случи по този начин. Вие ме карате да се срамувам и да се отвращавам. Повече няма да чета Ваша книга."

jk_rowling "Предполагам в такъв случай е вярно това, което казват: можеш да дадеш на момиче книга за възхода и падението на един автократ, но не можеш да го накараш да мисли."

 

Нервите на Дж. К. Роулинг изглеждат железни и размяната на реплики продължава вече втора седмица. За нейна (и наша) радост, хората, които подкрепят правото на писателката да каже какво мисли, без да горят книгите й, са един океан в повече. Някои дори предложиха да купят по две копия, на което Роулинг отговори:

jk_rowling "Всъщност обмисляме да ги продаваме по две в бъдеще: една за четене и една за горене. За тези, които харесват магията, но не и поуките от нея."

Е, ние харесваме и поуките, Дж. К. Роулинг!