Изкуство

Джой, неустрашимата

За жената, за която няма вече граници

Джой, неустрашимата

Всички филми (от "Трима крале" нататък, особено The Fighter, Silver Linings Playbook и American Hustle бяха явления) на Дейвид О. Ръсел са блестящи, но като че ли последният, "Джой", мина малко тихо и незабелязано. А не трябваше.

Не трябваше, защото този път режисьорът дори е надминал себе си в... познанията за женските страхове, амбиции и характер, в симпатията и вещото умение, с което разказва за нелекия път към успеха на една надарена и талантлива смела и неустрашима жена. Да не забравяме, че и той толкова тънко работи с актьорите (почти едни и същи), че или има номинации за тях и в четирите категории, или някой направо отнася статуетката (Крисчън Бейл, Мелиса Лио и Дженифър Лорънс например).

Джой (Дженифър Лорънс на 26 години има "Оскар", три номинации и... връзка с вокалиста на "Колдплей", отмъкнат от Гуинет Полтроу!) е самотна майка в средата на 20-те, хубава и очарователна стегната гъвкава блондинка, с две деца. Всъщност не е точно самотна, а издържа неадекватна, капризна и свадлива майка (Вирджиния Масън), която по цял ден лежи и гледа сапунени сериали, бившия си съпруг (да, разведени са) Тони (Едгар Рамирес), наивен и добър, но безработен певец, който спи в мазето ѝ (!) и баба си Мими (Даян Лад), твърда и умна жена, която води разказа. На всичкото отгоре и баща ѝ Руди (Робърт Де Ниро), раздразнителен и рязък дърдорко и дървен философ, собственик на кретащ сервиз, се натриса в къщата и заема половината мазе... [[more]] Джой от малка майстори и измисля, будна, ученолюбива, схватлива и наблюдателна, но не отива в колеж заради развода на родителите си, а няма кой да патентова изобретенията ѝ. Сега, на яхтата на новата приятелка на Руди, богатата, елегантна и хубава вдовица Труди (Изабела Роселини), тя измисля революционен "моп" (бърсалка за под с дръжка) и тръгва да се доказва срещу целия свят (процесът ни кара да затаим дъх). Уж е подпомагана, а всъщност е саботирана от Труди, Руди (иде ни да го удушим, когато горестно се "самокритикува": "Аз съм виновен, защото ѝ внуших, че е нещо повече от безработна домакиня!") и завистливата си и посредствена доведена сестра Пеги (Елизабет Рьом). Множество хлъзгави и дебели селяци от Тексас и Калифорния искат да я излъжат и да ѝ отмъкнат патента. Помагат ѝ само Тони, приятелката от детинство Джаки (Даша Поланко), дебела, самоуверена и дръзка ("къде отидоха мечтите ни?", се питат двете в момент на криза) и... преуспелият мениджър на ТВ шопинг Нийл Уокър (Брадли Купър), горделив и надменен красавец, който обаче има нюх и я подкрепя безрезервно, впечатлен и респектиран.

Всъщност филмът си е химн и възхвала на кадърната, способна, неустрашима и борбена жена, отказваща да прави повече компромиси. За жената, за която няма граници. Вече.

 

Бистра Андреева